НОВИНИ

Политически въпроси обсъдиха лидерите на Г-20 в Китай

Американският президент обеща на турския си колега, че Съединените щати ще помогнат виновните за преврата да бъдат изправени пред съда. Обама и Ердоган разговаряха в Китай, където се провежда срещата на върха на Г-20. Това е първият голям международен форум, на който присъства турският президент след осуетения метеж. Ердоган се срещна и с руския президент и с канцлера на Германия. Форумът е и световен дебют за новия британски премиер Тереза Мей.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
20:20, 04.09.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Срещата на световните лидери се случва в доминирания от неизвестности период между изненадващия резултат от референдума във Великобритания, неуспешния опит за преврат в Турция и предстоящите избори в САЩ. Американският президент Барак Обама побърза да отправи жест на добра воля към турския си колега още в първия ден:

Барак Обама, президент на САЩ: Лично предложих на президента Ердоган всякаква помощ, която можем да предоставим при разследването и да бъдат изправени пред правосъдието отговорните за осуетения опит за преврат.

По време на срещата, Русия и Турция продължиха затоплянето на отношенията си и обявиха създаването на общ инвестиционен фонд. Очаква се, че първите проекти, за които ще бъдат предоставени кредитни линии, ще станат ясни до ноември. Руският президент подкрепи турския си колега в борбата срещу световния тероризъм:

Владимир Путин, президент на Русия: Турция преживява нелеки времена, бори се с тероризма и се сблъсква със сериозни терористични престъпления. И двете страни вече неведнъж са изказвали позицията си по борбата с тероризма. Сигурен съм, че ще успеете напълно да нормализирате ситуацията в страната.

Реджеп Таийп Ердоган също се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел за първи път след неуспешния опит за преврат и решението на германската страна да признае Арменския геноцид. Темата за тероризма също намери място в разговорите им.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Това, което ние желаем е да не се формира "терористичен коридор" по южната ни граница. Заедно с коалиционните сили ние се борим срещу формирането на подобен коридор.

Представители на Москва и Вашингтон продължиха преговорите за прекратяване на огъня в Сирия без да обявят пробив по темата. Очаква се, че разговорите ще продължат и през утрешния ден.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Капацитетът на Европа да приема нови вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, е близо до изчерпване.

Първата изява на новия британски премиер Тереза Мей на високо равнища донесе серия от лоши новини. Барак Обама обяви, че Лондон не може да се надява на ускорена процедура за свободна търговия със САЩ, след като напусне Европейския съюз. В навечерието на срещата, Токио от своя страна предупреди, че заради Брекзит Лондон може да загуби сериозни японски инвестиции в банковия и фармацевтичния сектор.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: След решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, ние сме изправени пред новите предизвикателства, но ще се справим.

Срещата бе открита от китайския домакин, Си Дзинпин, който предупреди световните лидери, че протекционизмът застрашава глобалната икономика. Той също препотвърди китайската позиция, че Пекин има суверенни права над голяма част от Южно-китайско море. Вашингтон не признава китайските териториални претенции и по темата не бе постигнат напредък. За новините от Азия, Георги Джартов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици уважиха събора на българите в Украйна
Стотици уважиха събора на българите в Украйна
Законодателни промени срещу нарушителите на пътя
Законодателни промени срещу нарушителите на пътя