НОВИНИ

Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди "Политико"

Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава европейското издание на сайта "Политико", като се позовава на източници, "запознати с търсенето" на кандидат.

bnt avatar logo
от БТА
12:32, 22.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
новият български еврокомисар стане известен догодина твърди политико

Изданието цитира няколко имена на възможни кандидати - министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова. Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега Йотингер отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област.

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета "Харвард", който отговаря за изследванията и науката. "Политико" пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.

Изданието пише, че изглежда следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки полети са отменени заради стачката на Юроуингс
Десетки полети са отменени заради стачката на Юроуингс
Карадайъ: Отива се на предсрочни парламентарни избори, няма проблем в това
Карадайъ: Отива се на предсрочни парламентарни избори, няма проблем в това