НОВИНИ

За Полша преизбирането на Туск поставя въпроси за единството на ЕС

Решението на лидерите на ЕС да преназначат поляка Доналд Туск за председател на Европейския съвет поставя въпроси за единството на съюза, каза говорителката на управляващата в Полша партия "Право и справедливост".

bnt avatar logo
от БТА
20:05, 09.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света
полша преизбирането туск поставя въпроси единството

"Следва да се запитаме дали Европейският съюз може да остане единен и дали тази ситуация няма да доведе дотам, че мнението на лидерите на отделните страни членки да има слабо значение", каза Беата Мазурек.

Правителството на "Право и справедливост" силно се противопостави на преназначаването на Туск, който е тясно свързан с центристката опозиция на сегашното полско правителство, за втори 5-годишен мандат на един от трите най-влиятелни поста в ЕС.

Още при пристигането си в Брюксел за срещата на върха, на която Туск бе утвърден за втория си мандат, полската премиерка Беата Шидло каза, че е нечувано председателят на Европейския съвет да бъде утвърден без съгласието на неговата собствена страна. Всички останали страни членки обаче гласуваха за Туск и Полша остана в пълна изолация по въпроса. Така вторият му мандат стана факт.

"Не виждам как една страна може да бъде против това решение, когато всички други го подкрепят", каза френският президент Франсоа Оланд.

В първо изявление след вота на европейските лидери тази вечер самият Туск каза, че съзнава "парадокса" да бъде преизбран за председател на Европейския съвет въпреки опозицията на родната му страна. "Вашето решение днес свидетелства за нашето единство. Ще работя с всички вас без изключение, защото съм наистина отдаден на единна Европа", каза той, обръщайки се към тях.

А премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който председателстваше гласуването, се обърна към Туск, след като резултатът стана известен: "Вие сте силен човек със силни проевропейски убеждения и ние сме уверени, че дори и след това, което стана днес, ще работите с всеки един от нас".

Задълженията на председателя на Европейския съвет включват ръководене на неговите заседания, координирането на работата на страните членки, така че те да действат с възможно най-голямо единство на международната сцена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали и двама ранени при срутване на мост над магистрала в Италия
Двама загинали и двама ранени при срутване на мост над магистрала в Италия
Български постмодернизъм от края на 20-и век
Български постмодернизъм от края на 20-и век