НОВИНИ

Полша въведе временен контрол по границите за предстоящата среща на НАТО

Полските власти въведоха временен контрол по вътрешните си граници с държавите от Шенгенската зона и замразиха местния граничен трафик с руската Калининградска област и с украинските територии край общата граница. Мерките са взети във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли и католическите Световни дни на младежта, насрочени за периода от 26 до 31 юли в Краков.

bnt avatar logo
от БТА
09:28, 04.07.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
полша въведе временен контрол границите предстоящата среща нато

Ограниченията по вътрешните граници на ЕС ще бъдат вдигнати на 2 август. Дипломатическото ведомство във Варшава ще съобщи допълнително кога ще бъде подновен местният граничен трафик с Русия и Украйна. За разлика от процедурите по външните граници проверките по границите с Германия, Чехия и Словакия ще се правят "избирателно, спрямо отделни лица" след анализ на рисковете и въз основа на данни от чуждестранни служби за сигурност.

По вътрешната граница на Полша със страните от ЕС са оборудвани 285 пункта за преминаване, където може да се очакват проверки. Граничните служители ще използват специални автомобили, т. нар. шенгенбуси. В тях е монтирана необходимата апаратура за достъп до бази данни, проверка на документите и радиометричен контрол.

От 7 до 10 юли ще бъдат в сила ограничения върху въздушните полети. На малките самолети ще бъде забранено да летят в радиус 100 км от Варшава, а някои големи въздушни лайнери ще трябва малко да променят своя курс, ако минава над центъра на столицата, по-специално над Националния стадион - основно място на предстоящия форум.

За срещата във Варшава ще се съберат 58 делегации от различни страни, включително от 28-те членки на алианса и 26-те страни партньори, както и представители на главната квартира на НАТО, Световната банка, ООН и ЕС. Полската столица очаква общо около 2500 гости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки нефтен магнат се е самоубил заради банкрут
Гръцки нефтен магнат се е самоубил заради банкрут
България остана във волейболния елит с победа над Австралия
България остана във волейболния елит с победа над Австралия