НОВИНИ

Полските депутати си намалиха заплатите с една пета

С 20% намалиха заплатите си полските депутати. Това е опит на управляващата партия „Право и справедливост“ да потуши общественото недоволство, след разкритието, че министри в предишното правителство са получили бонуси в размер между 15 и 19 хиляди евро. Как протече разгорещения дебат в Сейма и какви са позициите на управляващи и опозиция разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:34, 11.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

240 депутати от консервативното мнозинство гласуваха „за“, двама - „против“, петима се въздържаха. А 213 народни представители от опозицията не взеха участие и по време на вота някои от тях скандираха „крадци“.

Витолд Зембачински, Модерна партия (Новочесна): Искам намаляване на тези заплати до нула. Да, дами и господа, до нула. Защото вие не заслужавате и грош от бюджета!

Намалението с една пета засяга както 460-те членове на долната камара, така и сенаторите. От управляващата „Право и справедливост“ заявиха, че се вслушват в гласа на народа.

Лидия Бужинска, „Право и справедливост“: Предложихме по-малки възнаграждения, защото се вслушахме в обществото. Ако ще градим една скромна държава, трябва да спестяваме, защо да не започнем от себе си.
;

Предложението на „Право и справедливост“ за редуцирането на депутатските заплати дойде миналия месец, след като полски медии разкриха, че миналата година бившият премиер Беатла Шидло е решила да изплати на себе си и на министрите си бонуси в размер между 15 и 19 хиляди евро.

За страна, в която средната заплата е 1000 евро това са сериозни суми. Сега полските депутати вместо 2350 евро ще получават 1880. Разходите на народните представители, свързани с дейността им в избирателните им райони остават непроменени. След шумния скандал подкрепата за управляващата партия намаля значително, а по поръчение „Право и справедливост“ бонусите трябва да бъдат дадени за благотворителност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има местен референдум за бъдещето на античното селище край Благоевград
Няма да има местен референдум за бъдещето на античното селище край Благоевград
Служители на шуменския екарисаж излязоха на протест
Служители на шуменския екарисаж излязоха на протест