НОВИНИ

Последствия след атентата в Пакистан

Светът осъди атентата в Пакистан, при който загинаха най-малко 70 души. 29 от тях са деца, излезли на разходка на католическия Великден. Трима братя на терориста камикадзе бяха арестувани. Пакистанската армия започва мащабна операция в щата Пенджаб.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:36, 28.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Пакистанският град Лахор е в траур заради вчерашния атентат, извършен джихадисти, подкрепящи "Ислямска държава". Пазарите , училищата и съдилищата не работят.Премиерът на страната Наваз Шариф посети ранени при самоубийственото нападение, извършено в парк на католическия Великден. Мишена на атената бяха местни християни. Свидетели на трагедията обвиниха правителството и силите за сигурност.

Мохамад Аршад, втори свидетел на атентата в Лахор
"Експлозията беше много силна. Там нямаше адекватна охрана, а трябваше да има ".

Юристи в Лахор също протестираха и дори предприеха конкретни действия.

Фарук Хайдери, адвокат в Лахор
"Правителство не осигури защита на хората. Общността на адвокатите обяви стачка в първоинстанционните съдилища вчера и днес".

15 души са арестувани за причастност към атентата.Властите проверяват мюсюлманска семинария, където камикадзето е бил преподавател. Пакистанската армия започва мащабна операция срещу терористи в щата Пенджаб, чиято столица е Лахор. Военните и вътрешните войски ще могат да правят обиски и да провеждат разпити на заподозрени.Подобна операция вече се провежда в пристанищния мегаполис Карачи.

Пакистан е с население от близо 190 милиона души, преобладаващо мюсюлмани. Над два милиона от пакистанците са християни, приели вярата при британското колониално владичество. Тяхната църква Свето сърце Иисусово в Лахор е построена през 1907 година . На разпети петък , християните от града се събраха в храма и се помолиха за мир.В последните години кървавите нападения срещу тях зачестиха. През март миналата година, бомбени експлозии в две църкви в Лахор убиха 14 души,през 2013 в храм в Пешавар загинаха 80.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Предотвратиха опит за самоубийство на трафикант на Калотина
Предотвратиха опит за самоубийство на трафикант на "Калотина"