НОВИНИ

Правителството на Исландия подаде оставка след изборната загуба

Исландското правителство официално подаде оставка днес, след като загуби парламентарното си мнозинство на вчерашните избори, предаде ТАСС, като се позова на националната служба за радио и телевизия. Министър-председателят Сигурдур Инги Йохансон от Прогресивната партия подаде оставка пред президента Гудни Йоханесон, който я прие и обяви, че правителството ще остане на власт, докато не бъде съставена нова управляваща коалиция.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:45, 30.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
По света
правителството исландия подаде оставка изборната загуба

Досега две партии са се обърнали към президента с искане да получат право да съставят правителство - Партията на независимостта, която участва в сегашната управляваща коалиция и спечели най-много гласове на изборите (29 процента), и новосъздадената Партия на обновлението, която събра 10,5 процента от гласовете.

В парламента влязоха седем партии, а за момента не е ясно какъв ще е съставът на новата управляваща коалиция.

Самостоятелно мнозинство не могат да постигнат нито членовете на досегашното правителство - Партията на независимостта и Прогресивната партия, нито четиричленна коалиция от опозиционни сили начело с Партията на пиратите и Движението на левите зелени, които договориха съюз преди изборите. При тази ситуация Партията на обновлението може да се окаже в положение да определи състава на бъдещото управление.
Възможно е също така да бъде създадена тричленна коалиция между Партията на независимостта, Партията на обновлението и една от партиите, които преди изборите бяха в опозиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апенините са пропаднали с 40 сантиметра след земетресенията в Италия
Апенините са пропаднали с 40 сантиметра след земетресенията в Италия
Папата призова към християнско единство
Папата призова към християнско единство