НОВИНИ

Преди днешната среща Европейски съюз - Турция

Очаква се на днешната среща на върха Европейски съюз - Турция да бъде обявено затварянето на т.нар. “Балкански път на бежанците”. В проекта на заключенията, оповестени от австрийския вестник “Щандард” пише, че ще бъдат затворени за икономически мигранти и външните граници на Шенген.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:20, 07.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Очаква се да бъде обявено, че в Европейския съюз ще бъдат приемани само хора, които отговарят на критериите за бежанци, а икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в Турция. Споразумение с Анкара за това ще влезе в сила на 1 юни. Гърция ще получи всякаква помощ, за да създаде 50 000 работни места за бежанци. Ще се подпомогне и работата в Гърция на агенцията за гранична охрана ФРОНТЕКС. Агенцията ще получи помощ за охрана на границата между Гърция, Македония и Албания. Тя има за задача да осигури нормалната работа на т.нар. “горещи точки”, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвяни за заселване в другите страни от Европейския съюз. От 16 март, когато има редовен съвет на европейските лидери, трябва да започне практически заселването на вече пристигнали в Европа бежанци.


;

Срещата се провежда на фона на разделение в Европа по отношение на това какво да се прави, за да се овладее мигрантската криза. Австрия призова Германия да посочи точен брой на мигрантите, които има възможност да приеме. Засега Берлин продължава политиката на отворени врати и приема всички, които стигнат до Германия. Австрия продължава да държи ограничението от прием на 80 души дневно, което доведе до спиране на движението по целия Балкански път и струпване на хора на македонско-гръцката граница.

Очакванията на мигрантите преди днешната среща на върха - вижте преките включвания на репортерите ни Иво Никодимов и Александър Марков - ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина създателят на електронната поща
Почина създателят на електронната поща
Кавала очаква още два кораба с мигранти
Кавала очаква още два кораба с мигранти