НОВИНИ

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити, сред които значително опростяване на формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти. Това беше съобщено на среща на министъра на образованието и науката Меглена Кунева със студенти от Медицинския университет в Плевен, съобщиха от МОН. Друга мярка е възможността да се отпускат кредити за обучение в чужбина.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:13, 09.04.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
предвиждат облекчения студентските кредити

Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обсъдени миналата седмица в МОН с всички заинтересовани страни - търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети. Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет за 2016 година.

Самите студенти са обявили, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави.

На срещата в Медицинския университет е обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването. Много е хубаво, че не сте приоритетна специалност и няма нужда да бъдете подпомагани. Вие имате 100 процента заетост, е коментирала министър Кунева. По думите й Медицинският университет в Плевен, който е с висок рейтинг - 8.49, максимално се е възползвал от автономията си и дава качествено образование.

Министър Кунева е съобщила пред преподавателите и студентите, че новооткритият факултет по фармация на МУ - Плевен тази есен ще може да приеме 30 души. Заради съдействието за откриването на факултета, ректорът проф. д-р Славчо Томов е връчил на вицепремиера Европлакет за изключителни заслуги. Министър Кунева е разгледала Телекомуникационния ендоскопски център в Университета, където студентите се обучават с най-модерни технологии.
Тя е посочила, че реформата в системата на висшето образование, както и Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" дават възможност за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти.

Министър Кунева е изразила задоволство, че в Плевен се подготвят много чужди студенти, които стават посланици на България по света след дипломирането си. Тя е апелирала да бъдат привлечени и българи от нашата диаспора, които искат да учат медицина у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските международни превозвачи: ЕС не се съобразява с трудовите ни закони
Българските международни превозвачи: ЕС не се съобразява с трудовите ни закони
Русия ще продължи да продава оръжия и на Армения, и на Азербайджан
Русия ще продължи да продава оръжия и на Армения, и на Азербайджан