НОВИНИ

Премиерът Борисов е разговарял по телефона с председателя на ЕС Доналд Туск

Премиерът Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведоха телефонен разговор, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БТА
19:11, 21.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
премиерът борисов разговарял телефона председателя доналд туск

Премиерът Бойко Борисов е запознал председателя на Европейския съвет Доналд Туск с решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт", във връзка с проекта за АЕЦ "Белене". В телефонен разговор днес, той го е информирал за писмото, което страната ни ще изпрати до Европейската комисия и е посочил, че разчита на съдействието му правителството да получи становище относно последващите си действия, които да защитят в максимална степен националния интерес, в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз.

Борисов и Туск са обменили мнения и по темите, които ще бъдат обсъждани на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Една от тях е миграцията и ситуацията след сключването на споразумението между ЕС и Турция. Премиерът Бойко Борисов е припомнил, че България вече е подписала с Турция протокол към споразумението и на утрешното правителствено заседание той ще бъде утвърден. Борисов е посочил, че въпреки отказа от последната седмица на Турция да бъдат приети обратно в страната незаконно преминали на наша територия лица, положението по границата е под контрол и България е предприела всички необходими мерки за гарантиране на сигурността ѝ. Премиерът е изразил очакване на предстоящото заседание в Брюксел темата да бъде обсъдена задълбочено, като се отчитат ангажиментите, които всички солидарно поемат за разрешаването на проблема.

В телефонния разговор е засегната и темата за референдума в четвъртък за членството на Обединеното кралство в ЕС. Премиерът Борисов е посочил, че страната ни уважава суверенното право на всеки народ да определя своята съдба и вярва в мъдростта на жителите на Великобритания. България е убедена, че оставането на страната в ЕС е в общ интерес и именно като част от усилията да бъде насърчен позитивният вот на референдума, подкрепихме през февруари новата политическа договореност с Обединеното кралство, е казал Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов дари свои творби на Националната художествена галерия
Вежди Рашидов дари свои творби на Националната художествена галерия
Фотографът Сергей Киврин представя изложба в две части
Фотографът Сергей Киврин представя изложба в две части