НОВИНИ

Проблеми с мръсната вода в хижите на Рила

За спешни промени в Закона за водите, концесиите и защитените територии настояват шефовете на трите национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан. В трите парка има 56 хижи. Всички те обаче са без разрешителни за водовземане и заустване на отпадните води. В същото време, потокът от туристи се увеличава, а с това и опасността от замърсяване на подпочвените води. Още за проблемите на хижите - от Цветелина Атанасова и Надежда Василева.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова Надежда Василева
20:20, 28.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Четири,пет часа по живописните пътеки на Рила и вече си до някоя високопланинска хижа. Според статистиката само за летните месеци западната част на парка е посетена от над 60 хиляди туристи.

Кара: Тук е прекрасно, няма много туристи. Проблем обаче са указателните табели само на български, малко са и говорещите чужди езици.

- Има какво да се иска - битовите условия в хижите. доста се различават от тези в Европейските паркове. Като, че ли не са щадящи околната среда.

Очарователни гледки и проблеми, за които туристи, арендатори и паркова администрация говорят само "под сординка". Хижите нямат пречиствателни съоръжения, някои дори са без тоалетни, отпадъците се извозват към градовете включително и биоразградимите.

Петър Груйчев - хижар на хижа Македония : От домати , от краставици, обелки, ей такива неща , а пък тука не става да се изхвърлят .В найлонови чували на колата. Те се втечняват, но си е леко казано ужас.

Хижа "Македония" се посещава целогодишно.Органичните отпадъци са по два, три чувала на ден. Хижарите многократно са настоявали за изграждане на компост, но без резултат, а това е практика в другите страни. Според Дирекцията на парка процедурата е твърде тромава , а това е единственото природосъобразно унищожаване на биоразградимите отпадъци.

Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила": Би могло да се помисли по този въпрос, конкретно за биоразградими отпадъци, действително да се изградят такива компости , но във всички случаи те ще трябва да бъдат добре изолирани.~

Замърсявания обаче има и в момента от старите изгребните ями на хижите. Отпадните води попиват в почвата, а от Рила се водоснабдяват всички населени места в района, както и София. За пречиствателни съоръжения може само да се мечтае.

В момента изграждането на такъв тип пречиствателни съоръжения е невъзможно, тъй като Законът за водите не го допуска.

Опазването на природата и поддържането чистотата на водите в трите национални парка е приоритет, се подчертава в отговора на Екоминистерството на наше запитване. Законодателството в момента обаче забранява заустване на отпадни води в парковете, проблем е и собствеността на земята. В писмения отговор се казва още, че ще ще се настоява за законодателни промени, а дотогава - не очаквайте лукс по хижите, но нека има поне нормални хигиенни условия и чиста природа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разлика от 4 процента между двете най-големи политически сили в полза на ГЕРБ
Разлика от 4 процента между двете най-големи политически сили в полза на ГЕРБ
Доброволци помагат на хората след наводнението в Бургаско
Доброволци помагат на хората след наводнението в Бургаско