НОВИНИ

Продължава блокадата на полския парламент

В Полша трети ден продължават скандалите между управляващи и опозиция. Групата депутати, която в петък напусна пленарното заседание и обяви блокада на парламента остава в сградата на полската Сейма. Протестиращите депутати призоваха и гражданите да ги подкрепят. Премиерът на Полша обвини опозицията, че се опитва незаконно да заграби властта.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:20, 18.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Политическото напрежение започна, заради решение на правителството да промени условията за достъп на журналисти до заседанията. Планирано беше от 1-ви януари в пленарната зала да могат да влизат само специално акредитирани кореспонденти и то до двама души от една редакция. За останалите журналисти ще бъде създаден пресцентър в друга част от сградата. В знак на протест депутатите от опозицията обявиха блокада на парламента, която ще продължи до вторник. Късно снощи председателят на парламента се срещна с представители на медиите , за да обсъдят създалата се ситуация.

Станислав Карчевски, председател:"Искаме да подобрим условията за работа на журналистите, които сега имат нужда от промяна, но в никакъв случай не искаме да ограничаваме достъпа на медиите до отразяването на важни събития."

Премиерът Беата Шилдо определи действията на опозицията като скандални.

Беата Шилдо, министър-председател на Полша: "Това подклаждане на крайни политически емоции няма нищо общо с реалността в страната. Точно обратното, това е отчаян ход на опозицията, която загуби властта и сега е в безизходица. Вече не знаят по какъв начин да убедят поляците в своята правота."

Президентът Анджей Дуда изрази готовност да посредничи за уреждане на конфликта и подчерта, че всякакви промени, засягащи работата на журналистите трябва да се правят след консултации с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да си спомним за Гиньо Ганев
Да си спомним за Гиньо Ганев
Нощна линия на градския транспорт в Бургас
Нощна линия на градския транспорт в Бургас