НОВИНИ

Преди 12 години АПИ признали, че тунел "Ечемишка" е опасен. Взети ли са мерки?

Вчера следобед едно от осветителните тела от тавана на тунела се откъсна и се вряза в преминаваща кола, като уби жена и рани шофьора до нея. От пътната агенция заявиха, че цялостен ремонт на съоръжението не е правен повече от 30 години, а едва миналата есен е започнало обновяване, но на съседния тунел. Експерти са правили оценка на мястото на инцидента, но не са открили нищо опасно.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:01, 06.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

И ако през септември 2016, експертите на АПИ не са установили проблем с тунел "Ечемишка", то още преди 12 години, през 2005, АПИ е констатирала, че тунелът се нуждае от спешен възстановителен ремонт. Това е видно от публикувана обществена поръчка на Агенцията, в която се посочва, че тунелът е в аварийно състояние и са създадени предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия с непредвидими последствия и възможни човешки жертви, както и причиняване на големи материални щети за участниците в движението.

;

С мотива, че съоръжението е в "аварийно състояние", през 2005 г. пътната агенция сключва договор с Консорциум "Техностил 2001-Курортно строителство". Фирмата получава авансово 2.4 млн. лв., но не започва работа. През 2016 г. консорциумът е осъден от държавата да върне получените средства.

Според експертите обаче, всяко забавяне на аварийния ремонт на тунел "Ечемишка", би довело до тежки последици за обществото. За това и от Агенцията по обществени поръчки, през 2009г. са поискали да бъдат изяснени причините за това защо не е започнал ремонта. Подменил ли е някои старите осветителни тела - очакваме отговорът на АПИ. И ако това не е било направено - защо тунелът не е бил затворен за да бъдат защитени преминаващите през тунела хора и автомобили.

;

От публичните документи става ясно, че Агенцията по обществени поръчки е разрешила на Пътната агенция да сключи договор за надзор на обекта без поръчка, с идеалната цел - тунелът да не бъде опасен. В момента тази дейност се осъществява от фирма "Автомагистрали" ЕООД.

;

От съобщение до медиите на АПИ, от есента на миналата година, по повод ремонта на тунел "Ечемишка", става ясно, че тунелът е в експлоатация от 1984 г. и досега нe е ремонтиран. Съобщава се обаче, че през 2014 година са били подновени осветителните му тела. Кой и как е извършил тази подмяна - оставаме в очакване на отговор.

;

Според наредба за поддръжката на тунелите у нас от 2007 година, тези обекти трябва да имат служител по безопасността, който да извършва регулярни и внезапни проверки на съоръженията. Имало ли е такъв, какво е установил и кой е той - нямаме официален отговор.

;

Видно е обаче, че още преди осем години експерти са установили, че проблем има. Ще понесе ли някои отговорност за това, че не е бил решен - оставаме в очакване на повече информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли чути исканията на училищата с разширено изучаване на изкуствата?
Ще бъдат ли чути исканията на училищата с разширено изучаване на изкуствата?
Протест на шивачки в Дупница
Протест на шивачки в Дупница