НОВИНИ

Протест в София заради трамваите по бул. "Скобелев"

Живеещите в кооперациите на софийския булевард "Скобелев" протестират срещу преминаващите в непосредствена близост до сградите им трамваи. Те се оплакват от непоносимия шум и силните вибрации. По думи на потърпевшите трамвайното трасе не спазва изискването да се намира на поне четири метра от сградите.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
17:00, 23.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Трамвайното трасе по бул."Скобелев" е живият пример, че временните неща, понякога могат да се окажат най-постоянни.

По план мотрисите трябваше да минават под прозорците на хората до приключването на строителството на втория метродиаметър. Пет години след края му обаче, те продължават да минават по бул. "Скобелев".

Пет години вече продължава и силният тътен, с който ежедневно хората в района са принудени да живеят.

Михаил Марков: Повярвайте на мен, който съм психически здрав човек, здравето ми се разби. Аз идвам на работа, заспивам. Пълен абсурд е. Хората ги е страх дори да излизат с децата си, защото това минава буквално на една ръка разстояние от тях.

Със силния шум, обаче проблемите не спират. Вибрациите, които се усещат при всяко преминаване на мотрисите са непоносими, споделят жителите на квартала.

Михаил Марков: Имаше хора, чиито плочки бяха изпадали в банята. Моите плочки са на две години и вече има една с пукнатина в средата.
Ружа Шипковенска: На никой няма да му е приятно това нещо по цял ден да му вибрира апартамента.

Според експерти шумът и вибрациите идват не от мотрисите, а от трамвайните релси.

Веселин Кирев, Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт: Когато релсовият път е добре направен няма да има такива вибрации и шумът би бил минимален. Тези удари първо, че разбиват асфалта, защото тази вибрация рефлектира и върху основата. Второ разбиват и трамваите.

От Столичната община заявиха, че вече се подготвя проект за ремонт на бул."Скобелев". В него е предвидена и реконструкция на проблемното трамвайно трасе за следващото лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата не откри доказателства, че Иво Христов е чел секретна грама
Прокуратурата не откри доказателства, че Иво Христов е чел секретна грама
Гърция ще задели един милиард евро за най-бедните
Гърция ще задели един милиард евро за най-бедните