Протести в Алжир с искане за край на политическия режим

Нови протести с искане за край на режима изведоха хиляди хора на улицата в столицата на Алжир. Тази седмица 82-годишният болен президент Абделазиз Бутефлика, който беше на власт 20 години, се оттегли под натиска на армията и след масови улични протести. За алжирците това вече не е достатъчно.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:22, 05.04.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света
протести алжир искане политическия режим

Участниците в седмия пореден петъчен протест заявиха, че освен оттегляне на президента Бутефлика, искат да се разделят и с онези, които са свързани с него. Те настояха за оставки на назначения от Бутефлика премиер Нуредин Бедуи, на шефа на горната камара на парламента Абделкадер Бенсалех и на председателя на Конституционния съвет Тайеб Белаиз.

- Ще останем на улицата, докато не изпълнят исканията на народа.

- Всички трябва да си тръгнат и дори да бъдат съдени. До гуша ни дойде от тях.

Иска се и смяна на дългогодишния режим. Изграден около една управляваща партия, той обединява военни, бизнесмени и ветерани от войната за независимост от Франция в средата на миналия век. Движеща сила на протестите са младежи, които не познават друг президент. Те са изпълнени с енергия и вярват, че могат да постигнат промяна, коментира кореспондент на Би Би Си от Алжир.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Силите на Хафтар са превзели бившето летище на Триполи и два близки града
Силите на Хафтар са превзели бившето летище на Триполи и два близки града
Шефът на Очната болница във Варна подаде оставка
Шефът на Очната болница във Варна подаде оставка