НОВИНИ

Протести във Франция срещу трудовата реформа

Шести ден на протести сред френските младежи, които настояват за оттегляне на проектозакона за трудовата реформа. Спорният текст предизвика масови демонстрации и дори сблъсъци през последната седмица.

протести франция трудовата реформа
bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 05.04.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Спорният текст има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда в страната. Това се налага, тъй като безработицата във Франция достига 10 процента, а малките и средните предприятия се колебаят да наемат хора. Според правителството и бизнеса, реформата ще подпомогне икономиката, като улесни компаниите да наемат и уволняват служители.

Проектът формално запазва 35-часовата работна седмица във Франция, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като 12-часов работен ден. Той допуска 60-часова работна седмица при "извънредни обстоятелства". Именно това е спорната част - според протестиращите, тази мярка облагодетелства твърде много работодателите и нарушава правата на служителите. Според някои анализатори текстът е прекалено диспозитивен и предполага лесна злоупотреба с тълкуването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академия за бягане стартира дневни тренировки в София
Академия за бягане стартира дневни тренировки в София
Изслушвания по делото срещу Виктор Понта
Изслушвания по делото срещу Виктор Понта