НОВИНИ

Проучват се четири хипотези за трагедията с руския военен самолет

Отломки от руския самолет, който падна в Черно море с 92-ма души на борда, са открити на една морска миля от брега. Още се издирват черните кутии на самолета. Днес в Русия е ден на траур. Премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до руския си колега Дмитрий Медведев. "Вестта за тази огромна трагедия дълбоко ни потресе, споделям болката и скръбта на близките на загиналите", казва Борисов. Причините за трагедията още се установяват, но засега нищо не сочи към терористичен акт.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:31, 26.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Повече от 3 500 души включително 150 водолази, 45 морски съда, 12 самолета, 10 хеликоптера и дронове участват в продължаващата операция по издирване останките от самолета. Той падна след презареждане в Сочи на път от Москва за Сирия. Проучват се четири хипотези за трагедията - попадане на предмети в двигателя, некачествено гориво, пилотска грешка и техническа неизправност.

Игор Конашенков говорител на МО на Русия: С акустична апаратура установихме радиус от 500 метра, в който са разпръснати отломките. Средната дълбочина е 30 метра. Претърсват се и други участъци от траекторията на самолета. Районът е разделен на 15 сектора.

В сградата на Александровския хор в Москва психолози, адвокати, финансисти и нотариуси оказват помощ на близките на загиналите по изготвяне на необходимите документи за получаване на материални компенсации и застраховки. Всяко от почернените семейства ще получи равностойността на около 90 хиляди евро, съобщи руската армия. В траурния ден цяла Русия скърби за жертвите. Правителството в Москва запази минута мълчание.

Дмитрий Медведев - премиер на Русия: Издирвателната операция продължава, в ход е разследване. Ще окажем цялата необходима помощ на семействата на загиналите.

Малцината от Александровския хор, пропуснали полета, ще се включат в концерт на 26 януари. Той бе насрочен преди катастрофата, но няма да бъде отменен и ще бъде посветен на жертвите от авиокатастрофата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледни пожелания от космоса
Коледни пожелания от космоса
​Интензивен трафик в края на първата серия почивни дни
​Интензивен трафик в края на първата серия почивни дни