НОВИНИ

Проверяват ловните дружинки в Русенско

Смесени екипи от горски инспектори и полицейски служители извършват масови проверки на ловните дружинки в русенско. Контролът е за валидни билети и разрешителни за огнестрелно оръжие, както и за спазване на изискванията за безопасност по време на лов. Досега сериозни нарушения не са констатирани.

bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 16.12.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Още преди да тръгнат на лов, дружинката в Средна кула беше посетена от горските инспектори и полицаи. Всички се оказаха с изрядни документи. По думите на горския инспектор Петър Стоянов, пропуските са по-често по време на лов, когато не се носят задължителните сигнални ленти и шапки.

Петър Стоянов – главен специалист в Регионалната дирекция по горите – Русе: Обикновено нарушението е това, че те ги държат в джоба си, а не по себе си и когато ни видят, тогава се сещат, че е трябвало да ги сложат.

Гъстата мъгла забави излизането на дружинката на лов за фазани. Ловците от Русенско не отстрелват дива свиня, въпреки голямата популация. Причината е забраната да използват кучета, тъй като попадат в буферната зона от 5 км от границата с Румъния. Разпореждането беше във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на чумата по свинете.

Борислав Борисов – председател на ловната дружинка „Средна кула”: Ние сме едни от ощетените за лов на дивя свиня. Взимали сме бележки общо 2 пъти за свински лов, организиран, групов, сами да си гоним, без кучета, но няма как да се изкарат тези диви животни от гъсталаците. Много рядко имаме слука.

Ловците се надяват от следващата година да падне забраната за лов на дива свиня без кучета в районите. Освен фазани, в момента те ловуват и диви патици по Дунав, както и вреден дивеч – лисици и чакали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НДК откри нова книжарница в Перото
НДК откри нова книжарница в "Перото"
Чавушоглу: САЩ работят за екстрадиция на Гюлен
Чавушоглу: САЩ работят за екстрадиция на Гюлен