НОВИНИ

Пръст от пет български града ще стои в основата на паметник на Антарктида

Пръст от пет български градове ще бъде поставена в основите на Паметника на кирилицата, който ще бъде издигнат в Антарктида, каза днес инициаторът на проекта Младен Станев - приор на организацията на Ордена на тамплиерите във Варна и член на Българско-монголското дружество. Монументът, който е направен от хром-никел и месинг, днес бе показан в Археологическия музей в крайморския град преди да започне дългият му път до Ледения континент.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:49, 23.12.2016
Чете се за: 00:27 мин.
Още
пръст пет български града стои основата паметник антарктида

Върху 2,3-метровия паметник са монтирани изрязани с лазер месингови букви от кирилицата. В основната са оформени икони на Светите братя Кирил и Методий и на Св. Климент. Станев уточни, че пръстта от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново и София ще бъде поставена в херметически затворени капсули от неръждаема стомана. В основата на паметника ще бъде вградена и капсула, в която е поставена пръст от гроба на хан Кубрат.

Така част от България ще бъде пренесена за вечни времена на Южния полюс, каза Станев. Той допълни, че за осъществяването на проекта са помогнали много хора и организации - Президентството, Българската православна църква, посолството на Монголия у нас, СУ "Св. Климент Охридски" и българските полярници, водени от проф. Христо Пимпирев. Именно те са поели и задачата да монтират паметника по време на 25-ата си юбилейна експедиция на Южния полюс в началото на идната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клисура празнува заедно на 26 декември
Клисура празнува заедно на 26 декември
От 1 февруари започва строителството на метростанцията на  бул. Владимир Вазов
От 1 февруари започва строителството на метростанцията на бул. "Владимир Вазов"