НОВИНИ

Великобритания няма да задейства тази вечер процедурата за напускане на ЕС

Лидерите на страните-членки на Европейския съюз се събират на безпрецедентна кризисна среща на върха. За първи път след референдума във Великобритания пред тях се изправя премиерът Дейвид Камерън.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:07, 28.06.2016 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света

Блокът за първи път в историята си е изправен пред предизвикателството да се раздели с една от своите държави-членки, а цял свят е насочил поглед към Брюксел, за да види дали ще има промяна в тона на лидерите и дали има реални намерения за реформа на Европейския съюз.

Това е поредно заседание на Европейския съвет, на което Великобритания занимава със себе си всички останали 27 страни.

Тази вечер няма да бъде активирана процедурата за напускане на ЕС, предаде кореспондентът на БНТ Владислав Велев. Дори напротив - часове след референдума се наблюдава един ход назад или най-общо казано - чудене какво да се прави. Това, което най-вероятно ще направи британският премиер Камерън, е да информира колегите си за ситуацията и да каже какво планира да се направи. Ето какво каза Камерън преди началото на съвета:

Дейвид Камерън - премиер на Великобритания: Ще обясня, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, но искам този процес да бъде възможно най-конструктивен и изходът трябва да бъде възможно най-конструктивен. Защото, разбира се, това, че напускаме Евросъюза, не означава, че трябва да обърнем гръб на Европа. Тези държави са наши съседи, наши приятели, наши съюзници, наши партньори и аз лично ще търся възможно най-близки отношения в търговията, сътрудничество и сигурността. Това е добре за нас, добре е и за тях. Това е духът, в който днешните дискусии трябва да се водят според мен.
;

Останалите 27 европейски лидери са обединени в позицията си за Великобритания. Малко след като приключи референдума те поискаха незабавно активиране на въпросния чл. 50, т.е. незабавно начало на процедурата за излизане на Великобритания от ЕС. Това беше посочено както от лидерите на европейските институции, така и от лидерите на отделните държави.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "От моя гледна точка е важно да не водим преговори, докато Великобритания не активира прекратяване на членството. Това означава без официални и неофициални преговори преди Великобритания да активира член 50-ти от Лисабонския договор. "
Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Европа е готова да започне процес на разделяне още днес, без ентусиазъм, както може би си представяте. Това не е сценарият, за който мечтахме. Имаме точна процедура, вече имаме работен план, но искам да подчертая много, много ясно, без уведомление от Великобритания няма да започнем каквито и да е преговори за отделяне и бъдещи отношения. Денят след Брекзит, съжалявам, може би ще прозвучи твърде лично, се почувствах все едно някой близък е напуснал дома ми и в същата секунда усетих също колко е скъп и ценен този дом за мен. Брекзит не е само процедури, политика и интереси, но и емоции и чувства."
Франсоа Оланд - президент на Франция: "Като европейци трябва да си направим редица изводи. Нужни са възобновени импулси, за да предпазим границите си, да увеличим инвестиции, да помогнем на младите и да организираме еврозоната по по-демократичен начин, за да можем да хармонизираме фискалната и социалната политика".
Алексис Ципрас - премиер на Гърция: "Опасявам се, че сме на труден кръстопът. Европа стигна до една вече предсказана криза заради дефицита на демокрация, заради липсата на социална сплотеност и солидарност. Надявам се изходът от британския референдум да събуди Европа. "
Ксавие Бетел - премиер на Люксембург: "Не сме във Фейсбук, където за връзката си можеш да напишеш - "сложно е" - или сме женени, или разведени. Няма нищо по средата."
;

Със сигурност вече е ясно, че част от този протестен вот е срещу разделението между политици и обикновените хора. За нужда от промяна говори днес и премиерът Бойко Борисов преди началото на съвета.

Бойко Борисов, министър-председател: Разбира се, че може и бюрокрацията да се намали. И днес на ЕНП им казах - колкото повече политика се вкара в самата работа на партиите, в смисъл в борбата с популистите, националистите и тези движения, които се роят непрекъснато, и след това виждате какви са резултатите от тях и в Гърция и други подобни. Ние трябва да им предложим политики, да кажем за 5, за 10 години на хората какво ще се прави, как ще се прави. Не е толкова страшно да излезеш да кажеш проблемите, всеки ги вижда и могат, когато се поставят на дневен ред да се решават.

В подобен дух говори и лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който днес по традиция събра лидерите от това политическо семейство на заседание преди съвета.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: Европейският съюз трябва да си извлече поуките. Ние трябва да водим инициативата за промяна в ЕС, защото много от недоволствата, от страховете, от гнева на хората идват от една политика на десните, която беше наложена на всички, на европейските институции, на европейските страни. Една политика, която задълбочи неравенствата, усещането за несигурност и това трябва да се промени. Това очаквам да бъде центърът на дискусията на нашите премиери днес, те да го заявят ясно и на Европейския съвет.

Позицията на България е както на останалите страни - незабавно начало на процедурата за напускане на ЕС, защото забавянето предизвиква несигурност, която не е от полза за никого.


;

Утре сутрешното заседание на Европейския съвет ще бъде без британския премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни средства за 6 училища в Благоевградска област
Допълнителни средства за 6 училища в Благоевградска област
Среща заради готвените промени в дейността на малките казани
Среща заради готвените промени в дейността на малките казани