Пътна карта за Кипър предвижда референдум през септември

Специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде е изготвил пътна карта, която предвижда през юли да бъде постигнато рамково споразумение за обединението на Кипър, което да бъде подложено на референдум през септември, съобщава турската частна телевизия НТВ.

от Източник: БТА
18:59, 21.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
пътна карта кипър предвижда референдум септември

Позовавайки се на публикации в кипърския гръцки печат, телевизионният канал съобщава, че преговорите за постигане на решение на кипърския проблем ще бъдат подновени с международни инициативи през април.

Според в. "Алития", печатния орган на партията на кипърския президент Никос Анастасидис Демократически сбор (ДИСИ), Айде е подготвил пътна карта от четири етапа, която предвижда да бъде постигнато решение между двете общности, преди да започне кампанията в Република Кипър за изборите там през февруари 2018 г.

Графикът предвижда първо лидерите на двете общности да се срещнат в присъствието на Айде в началото на април, още преди референдума в Турция (на 16 април). Тази среща ще има характера на обявяване на възобновяване на преговорния процес.

Преговорите бяха прекъснати внезапно след приемането от кипърския парламент на закон за задължително отбелязване в училищата на годишнината от референдум през януари 1950 г., на който кипърските гърци масово се обявиха в полза на обединяване с Гърция.

Според графика на ООН до края на юли трябва да бъде постигнато рамково споразумение. През май или юни в Женева следва да бъде продължена конференцията за Кипър по въпросите за гаранциите и сигурността. Такава конференция се състоя през януари с участието и на трите страни гаранти за сигурността на Кипър - Великобритания, Гърция и Турция, но не успя да доведе до преодоляване на различията по спорните въпроси.

Като резултат от процеса би следвало да се постигне всеобхватно споразумение, което да бъде подложено на едновременни референдуми в двете части на Кипър през септември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дигитален център представя културно-историческото наследство на Пловдив
Дигитален център представя културно-историческото наследство на Пловдив
Външното министерство се отчита за подготовката на вота в чужбина
Външното министерство се отчита за подготовката на вота в чужбина