НОВИНИ

Пътят на милиардера Доналд Тръмп до Белия дом

Доналд Тръмп - избран за президент на САЩ: "Сега е време Америка да превърже раните на разделението, да се съберем заедно. На всички републиканци, демократи и независими казвам, че е време да се съберем като един обединен народ. Време е."Хилари Клинтън - бивш държавен секретар на САЩ и кандидат за президент: "Доналд Тръмп ще бъде наш президент. Дължим му шанс да управлява. Конституционната ни демокрация предвижда мирно предаване на властта и ние просто уважаваме това, ние го пазим грижливо."

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:26, 13.11.2016
Чете се за: 01:43 мин.
По света

Дори самите американци не могат да повярват какво сториха на 8 ноември, десетки хиляди репортери от цял свят изрекоха нещо немислимо за тях само ден по-рано - Доналд Тръмп е 45-ият президент на Съединените щати.

Как точно се стигна до тук - за да се отговори на този въпрос вероятно ще бъдат написани десетки книги за пътя на милиардера до Белия дом - от трънливия му старт в надпреварата за републиканската номинация до Овалния кабинет във Вашингтон. И макар да не спечели народния вот, причините американците да гласуват доверие на Доналд Тръмп не са еднопосочни. Той олицетворява промяната, гнева срещу статуквото, спечели вота на бялото население на Америка, но за него гласуваха и представители на имигрантската общност.

Обеща им икономически растеж, обедини недоволните от администрацията на Обама, спечели протестния вот срещу корупцията, която според мнозина олицетворява Хилари Клинтън, спечели вота на така наречените Рейгънови демократи - американци, които подкрепят Демократическата идеология, но са склонни да се отклонят в дясно.

Той олицетворява надеждата на американци за промяна. Доланд Тръмп влезе в класната стая и дано да е добър ученик, защото иначе ни чака лошо - казват хората за 45-ия си президент, на който му липсва дори един ден политически опит.

Политическият преход вече започна, а големият въпрос е кой Тръмп ще се появи след деня на встъпване в длъжност като държавен глава - бомбастичният Тръмп от кампанията, който обиждаше враговете си и цели групи, или по-умереният Тръмп, когото виждаме след изборна победа.

Още в първите дни след вота милиардерът смени позицията си за програмата за здравеопазване - Обамакеър и заяви, че вместо да я отмени, както обещаваше, само ще я промени. Първото разминаване между Тръмп - кандидат-президента и Тръмп като сигурния 45-ти обитател на Белия дом. Обеща да пресуши блатото във Вашингтон.

За американците, които му дадоха своя вот, той беше символ на промяната в политиката, но в бъдещия му екип влизат именно представители на статуквото. В екипа му влизат лобисти, адвокати, експерти от тинк-танкове, които са част именно от това блато, от истинското Вашингтонско ядро.

И като се има предвид липсата му на политически опит не е ясно кой точно ще контролира администрацията Тръмп - той или хората, които го заобикалят. Ако не промени и обещанията си за външната политика на Съединените щати - Светът може да очаква истинско разтърсване.

Знак за това е и първата среща на Тръмп - само дни след вота не с някой друг, а с Найджъл Фарадж - бившият лидер на антиимигрантската британска партия ЮКИП, която стои в основата на Брекзит.

На първо място се очаква затопляне в отношенията с Русия, Китай също приветства избора на Трмъп за президент, сделката с Иран може да бъде развалена, може да бъде отменено и Парижкото климатично споразумение, а в предизборната си кампания милиардерът беше изключително критичен към НАТО - крайгълъният камък на американската външна политика в продължение на 60 години. Но всичко засега остава в сферата на предположенията - никой, нито в Съединените щати, нито по света, не може да прогнозира с точност какъв ще бъде Доналд Тръмп като главнокомандващ и президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Черноочене е заплашвал членове на СИК с уволнение, ако не гласуват за определена партия
Кметът на Черноочене е заплашвал членове на СИК с уволнение, ако не гласуват за определена партия
Изборният ден в Турция приключи
Изборният ден в Турция приключи