НОВИНИ

Путин откри мемориал на съветските войници в Любляна

Руският президент Владимир Путин е в Словения, където почете паметта на руски военнопленници, загинали при лавина през Първата световна война и откри мемориал на съветските войници в Любляна. Дипломати от Евросъюза обаче виждат визитата като част от методичната кампания на Кремъл срещу западните санкции.

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 30.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

За Русия и Словения опитите за пренаписване на историята са недопустими, те ще работят заедно за укрепването сигурността в Европа и в света, заяви днес руският гост. Той благодари на домакините за съхраняването на паметта на загиналите воини от Русия на словенска територия. Освен мемориална, посещението на Путин има и работна част с разговори в тесен кръг с домакина Борут Пахор и на равнище делегации по търговско-икономически и международни въпроси, уточни Кремъл.

Този месец Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия заради Украйна, но редица страни в Юго-източна Европа като Словения настояват за тяхното преразглеждане. Именно към тях е насочена лобистката кампания на Москва, заявяват пред Ройтерс дипломати от Евросъюза. Те посочват конкретно Италия, Гърция, Унгария, Кипър, Словения, Словакия и България.

До украинската криза Русия беше голям пазар за словенската селско-стопанска продукция, страната иска да е транзитьор на руски газ към Южна Европа. Офанзивата на Путин, придружена от съблазнителни икономически оферти и вежливи напомняния за загубените приходи от експорта прави трудно удържането на европейското единство по санкциите, отбелязват европейските дипломати пред Ройтерс. Според тях догодина едва ли ще има пълна отмяна, но е възможно вдигането на санкциите в един от засегнатите сектори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турнето на Пътуващото лятно кино на БНТ завърши
Турнето на "Пътуващото лятно кино на БНТ" завърши
Ваканционно преселение във Франция
Ваканционно преселение във Франция