НОВИНИ

Рамуш Харадинай: "Мини Шенген" цели да премахне косовските мита за Сърбия

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай заяви, че приоритетите на държавата му са свързани с прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС и няма нужда от създаването на някакъв балкански „Mини Шенген”, съобщи МИА.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:10, 21.12.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света
рамуш харадинай мини шенген цели премахне косовските мита сърбия

В коментар относно днешната среща в Тирана на премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев и на президентите на Сърбия и Черна гора Александър Вучич и Мило Джуканович, Харадинай заяви, че Косово е заинтересовано от „Шенген със столица Брюксел”, а не от "мини Шенген" с център Сърбия.

„Всички държави от Западните Балкани имаме договори с ЕС. Косово е подписало Споразумението за стабилизиране и асоцииране и трябва да се фокусира върху него”, подчерта Харадинай. Той заяви, че Косово е евроатлантическа държава и това е нейната перспектива.

Според него, единствената цел на инициативата за създаване на зона за свободно движение на капитали, стоки и услуги между страните от региона е премахването на 100-процентните мита, които Прищина въведе за вноса на сръбски стоки в края на 2018 г.

Целият проект на „мини Шенген” има една-единствена цел – премахване на митата. „Затова напрежението, което се наблюдава през последните дни (от страна на Рама и Вучич) е причинено от това, че плановете им пропадат”, твърди Харадинай.

Той заяви, че докато Сърбия продължава да не признава косовската държава и да отрича престъпленията срещу албанското население по време на последната война, Косово няма да участва в инициативи, подобни на „мини Шенген”.

Във връзка с изявление на Рама, че Косово остана без визова либерализация, защото Харадинай не уважи искането на Еманюел Макрон за временно премахване на митата за Сърбия и Босна и Херцеговина, косовският премиер заяви, че Рама може да покаже, че мисли доброто на гражданите на Косово, като премахне пътната такса за Пътя на нацията (магистралата, свързваща Албания с Косово – бел.ред.).

„Тогава може да му повярваме и за други неща”, подчерта Харадинай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокада и сблъсъци на протеста за вода в Перник
Блокада и сблъсъци на протеста за вода в Перник
Телефонен разговор дава надежда за търговско споразумение между САЩ и Китай
Телефонен разговор дава надежда за търговско споразумение между САЩ и Китай