НОВИНИ

Раздават таблетки йод в Аахен заради атомна централа

Близо 500 000 жители на германския град Аахен и околностите ще получат безплатни таблетки йод заради риск от радиация от белгийска ядрена централа, която е в непосредствена близост до границата.

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 01.09.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Таблитеките обикновено се раздават само в бедствени ситуации. Германските власти съобщават, че това е превантивна мярка и засега няма повод за притеснение сред населението. Решението е взето, след като по реактора на АЕЦ Тианж са открити десетки микропукнатитини.

Централата трябваше да бъде затворена през 2015 г, но белгийските власти я оставиха в експлоатация до 2025 г. След това страната планира изцяло да се откаже от използването на ядрена енергия. Същото важи и за Германия, където темата за бъдещето на атомната енергетика ще бъде сред основните в предстоящия в неделя първи и единствен телевизионен дебат между Ангела Меркел и Мартин Шулц.

Настоящата канцлерка и бившият председател на европейския парламент ще се изправят един срещу друг на парламентарните избори този месец. Според последните проучвания, Меркел води с убедителна преднина, но противникът ѝ може да спечели много гласове след дебата, защото е известен като по-добър оратор от двамата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В 17 детски градини и училища ремонтите продължават и след 15-и септември
В 17 детски градини и училища ремонтите продължават и след 15-и септември
Ветроходната регата Съединение започна в Царево
Ветроходната регата "Съединение" започна в Царево