НОВИНИ

Размирици в САЩ заради Тръмп

Втора нощ на размирици в редица американски градове. Недоволни от победата на Доналд Тръмп започнаха да разбиват витрини на магазини и да правят импровизирани барикади по улиците. Най-голямо е недоволството в Портланд. Борис Бъчваров обобщава.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
17:33, 11.11.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Хилядите протестиращи започнаха мирно своите демонстрации. Шествията преминаха по главните булеварди на Портланд, Лос Анджелис, Оуклънд и много други градове. Протестиращите скандираха "Животът на чернокожите има значение" и "Тръмп не е нашият президент". Те се обявиха твърдо против расистките възгледи на новоизбрания държавен глава.

Учител: Много от нас са объркани от резултатите от изборите. Всички ме питат дали ще бъдат депортирани? Всички мои чуждестранни ученици ме питат: Сега какво ще стане?

В Портланд, протестното шествие срещу Доналд Тръмп прерасна в сблъсъци между демонстранти и полицаи. Протестиращите чупиха витрини и замеряха с камъни полицаите. Размириците продължиха до сутринта. Силите за сигурност използваха лютив спрей и гумени куршуми, за да разпръснат тълпата. Много от протестиращите заявиха, че реториката му срещу имигрантите, мюсюлманите, жените и част от останалите малцинства ще разпалят вражда между отделните групи. Доналд Тръмп беше подкрепен от "Ку Клукс Клан", което му спечели още повече противници.

В профила си в Туитър Тръмп написа, че по улиците са излезли професионални протестиращи, които са вдъхновени от медиите. Режисьорът на документални филми Майкъл Мур, който е един от основните противници на Тръмп също се включи в протестите. И вчерашната среща между настоящия президент и новоизбрания държавен глава не успя да потуши общественото напрежение.

Обама и Тръмп се разбраха встъпването в длъжност и предаването на президентските функции в ръцете на милиардера да преминат гладко и без проблеми. Двамата демонстрираха, че искат да загърбят различията помежду си. Много от противниците на Доналд Тръмп обаче планират да продължат с шествията си и през почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УНСС представи нова възможност за кариерно развитие
УНСС представи нова възможност за кариерно развитие
Народни танци за добро настроение
Народни танци за добро настроение