Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разнобой в НАТО заради ситуацията в Сирия

НАТО ще запази единството си въпреки разногласията между съюзниците заради действията на Турция в Сирия. В това е убеден генералният секретар Йенс Столтенберг. Само за принципна подкрепа" за международен контрол на зона за сигурност в Сирия съобщи той след заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

от Деян Йотов
21:30, 24.10.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО намериха около какво да се обединят по повод действията на Турция в Северна Сирия. И това е, че кризата може да има само политическо решение, и че не бива да се допуска възкръсване на "Ислямска държава".

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Шефът на Пентагона Марк Еспър констатира, че всички съюзници са били поставени пред "ужасна ситуация", когато на 9 октомври започна турската военна операция "Извор на мира".
Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: И дума не можеше да става да влизаме във война със съюзник от НАТО!

Еспър призова Анкара да остане надеждния съюзник, какъвто винаги е била.

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: Турция е тръгнала в неправилна посока. По все повече въпроси я виждаме да се обръща към Русия.

Германия има съюзници в инициативата си за зона за сигурност, контролирана с мандат от ООН.

Аннегрет Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия: На едно мнение сме и с Великобритания, и с Франция, че споразумението от Сочи не представлява дългосрочно решение.

Европарламентът призова Турция незабавно да се изтегли от Северна Сирия. В резолюция от Страсбург се осъжда като неприемливо превръщането на мигрантите в оръжия за изнудване на Евросъюза. Анкара отвърна с подигравка.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Когато кажа, че ще отворя портите за бежанците, се паникьосват. Недейте! Ще ги отворя. Когато му дойде времето!

Кюрдските бойци в Сирия се оплакаха, че Турция е нарушила примирието в няколко села край Рас ал Айн. Анкара обаче твърди, че само е отвърнала на огъня на "терористите".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Случаят с камиона ковчег може да е част от изградена престъпна схема
Случаят с камиона ковчег може да е част от изградена престъпна схема
Къщата музей на Яворов вече е собственост на Столичната община
Къщата музей на Яворов вече е собственост на Столичната община