НОВИНИ

Реакции след новия закон за мигрантите в Австрия

Европейската комисия изрази загриженост за въведения от Австрия граничен режим. Бан Ки-мун произнесе прочувствено слово в парламента във Виена , в което говори за детството си.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:47, 28.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Виена прие закон ,с който на практика ограничи правото на убежище на нейна територия.Освен това Австрия има планове да изгради бариера на граничния с Италия проход Бренер.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун все по-рестриктивните политики в Европа са в разрез със задълженията на държавите.

Бан Ки-мун говори в австрийския парламент, ден след като той прие ограничения за правото на убежище.

Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН: "Особено ме вълнуват деца, които са били принудени да напуснат дома си. Когато бях на шест години, родителите ми трябваше да бягат към отдалечен планински район по време на корейската война. Признавам щедростта на хората и правителствата в Европа към бежанците, в това число и на Австрия, но съм загрижен, че европейски страни приемат нарастващо рестриктивна миграционна политика".

Формално австрийският закон трябва да бъде и от долната камара. Той ще се прилага от юни. Ограниченията се наложиха след триумфа на крайнодесните на първия тур на президентските избори в алпийската република.

Хайнц Кристиан Штрахе, лидер на Партия на свободата на Австрия: "В тази извънредна обстановка ние трябва да защитим границите си, въпреки че съжаляваме, че това засяга границата на прохода Бренер".

Проходът Бренер е на границата с Италия. Рим реагира остро на австрийските планове за преграда там и ги нарече неприемливи. С бариерата, Виена ще се опита да намали миграционния поток. Освен това с новия закон за мигрантите ще може да се обявява извънредно полжение , което да отменя правото на убежище на австрийска територия, а полицията да отхвърля молби на границата.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великденски яйца за децата в Благоевград
Великденски яйца за децата в Благоевград
Германия ще ограничи помощите за чужденци от ЕС
Германия ще ограничи помощите за чужденци от ЕС