НОВИНИ

Регионалното министерство ще обжалва санкцията заради язовир "Бели Искър"

От ведомството са категорични, че не те отговарят за съоръжението и неговата поддържка.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:33, 22.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
регионалното министерство обжалва санкцията заради язовир бели искър

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обжалва наложената глоба заради неподдържането на язовир "Бели Искър". Това научи "По света и у нас" от ведомството. По-рано тази сутрин стана ясно, че прокуратурата препоръчва на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да глоби Министерството, защото не е била отремонтирана язовирната стена на "Бели Искър". От ведомството коментираха, че не те отговарят за съоръжението.

От години язовир "Бели Искър" не се използва на пълния му капацитет заради технически неизправности. Освен това, съоръжението е обект на правни спорове. Язовирът осигурява около 20% от питейната вода на София. Концесионер за доставката на вода в столицата е "Софийска вода". Дружеството обаче не е стопанин на язовира заради спор с Областната управа.

Язовир "Бели Искър" е сред най-старите у нас. Намира се високо в Рила. Според заключенията на експертите основният проблем на съоръжението е износване на бетона на стената в горната й част. Именно заради това се поддържат и по-ниски обеми в язовира.

Последната проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е от началото на годината. Тогава заключенията на експертите бяха, че язовирът не е опасен ако се поддържат по-ниски обеми в него. Направени са и предписания за ремонт на стената му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се доходите и инвестициите в Пловдив
Увеличават се доходите и инвестициите в Пловдив
Дипломат от Генералното консулство в Одрин се срещна с тримата задържани българи
Дипломат от Генералното консулство в Одрин се срещна с тримата задържани българи