НОВИНИ

Репортерски поглед: Разделението във Великобритания след референдума

Британските и европейските лидери се заеха с тежката задача да ограничат максимално отрицателните ефекти от Брекзит. Първите им стъпки и причините за плашещото разделение и в Обединеното кралство, и в Европа обобщава Деян Йотов.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
12:50, 26.06.2016
Чете се за: 02:35 мин.
По света

Всичко започна през май 2015 г., когато консерваторът Дейвид Камерън спечели втори премиерски мандат, въпреки растящия главоломно евроскептицизъм сред британците. Тогава той направи ключово обещание.

Дейвид Камерън: "Ще има референдум във Великобритания преди края на 2017 г. Референдум за оставане или за напускане".

Колкото и пламенно да агитираше сънародниците си да изберат членството в съюза, година по-късно Камерън претърпя поражение. 51,9 на сто от участвалите в референдума гласуваха за Брекзит. Премиерът обяви, че подава оставка и че ще се оттегли през октомври, когато торите си изберат нов лидер. Камерън оставя на наследника си да активира процедурата по излизане от Евросъюза.

Човекът, който поне засега се смята, че има най-големи шансове да свърши тази работа, защото бе в авангарда на кампанията за Брекзит, не реагира с очаквания триумф.

Борис Джонсън, депутат от Консервативната партия: "След като гласувахме да напуснем Евросъюза е важно да се отбележи, че няма нужда да бързаме със задействането на член 50-и от Лисабонския договор. Нищо няма да се промени в краткосрочен план, освен че ще се готвим да изпълним волята на народа".

Изражението на Борис Джонсън, който бе освиркан гръмко пред дома си сутринта след референдума, вероятно би подхождало на цар Пир след знаменитата му битка с римските легиони, когато според древногръцкия историк Плутарх той казал: "Още една такава победа - и сме загубени!" Защото негативните последици от Брекзит, за които предупреждаваха от лагера на Камерън, започнаха една по една да се материализират.

Курсът на британския паунд удари 30-годишно дъно, а сривът на световните борси се измерва с трилиони долари. Обединеното кралство се тресе от пълно разделение - демографско, социално, политическо и междунационално. Младите поискаха да останат в Европа, но вотът на над 65-годишните тласна Острова към отцепване. Евроскептична провинциална Англия надделя над шотландците и северноирландците. И те реагираха според очакванията.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: "Когато член 50-и бъде задействан след 3 месеца, Обединеното кралство ще поеме по двегодишния път към изхода на Евросъюза. Ако Шотландският парламент реши, че втори референдум за независимост е най-добрият и единствен начин да защитим мястото си в Европа, трябва да имаме право да проведем такъв в този период от време".
Мартин Макгинес, зам. първи министър на Северна Ирландия: "Който и да е следващият премиер, ще трябва да се съобрази с факта, че изходът от референдума е вреден за хората в Северна Ирландия и че е легитимно искането на "Шин Фейн" да ни бъде разрешен вот за обединение с Ирландия".

От разделения се тресат и двете водещи британски партии. Разривът сред торите е факт заради съперничеството на Камерън и Джонсън. А в и без това изпадналата в криза лейбъристка опозиция се готви вот на недоверие към лидера Джереми Корбин. Заради вялата му кампания за оставане в Европа. Само преливащият от чувство за изпълнена житейска мисия популист Найджъл Фараж е непоклатим начело на формацията си. А политическите му близнаци в Европа веднага посегнаха към шанса да повторят успеха му.

Марин льо Пен, лидер на френския Национален фронт: "Референдум за това дали Франция да е част от Евросъюза е демократична необходимост. Французите трябва да имат възможността да изберат пътя към свободата, който ще върне на Франция пълния ѝ суверенитет. Ако бъда избрана за президент, такъв референдум ще имаме и ние след 6 месеца преговори с Еврокомисията, както обещах много преди британския вот.
Герт Вилдерс, лидер на холандската Партия на свободата: "Време е за нещо ново, време е и в Холандия да си върнем суверенитета. Вярвам, че след Брекзит трябва и ние да проведем референдум. Холандците го заслужават, повечето го искат. Така ще решим дали да напуснем Евросъюза или не. Аз ще водя кампания да последваме британския пример".

Подобни призиви имаше и в Италия, Австрия и Швеция. А нищо чудно скоро да се чуят и в останалите членки на Европейския съюз. Изправени пред първото политическо изпитание след Брекзит - днешните извънредни избори в Испания, евроинституциите настояха Великобритания да не се разтакава с процедурата по напускане. Дълбока загриженост пролича и в изявленията на лидерите на двете водещи икономики в съюза:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Трябва да направим така, че хората да усетят колко допринася Европейският съюз за подобряването на собствения им живот. Задачата е и за евроинституциите, и за страните членки".
Франсоа Оланд, президент на Франция: "Убеден съм, че Европа трябва да изпълнява проекти, а не да се заравя в процедури. Съюзът трябва да бъде разбиран и контролиран от гражданите. Трябва бързо да бъде решено веднъж за винаги кои са компетенциите на националните държави".

Разбиране на необходимостта за съобразяване с настроенията на европейците очевидно има. Тепърва обаче предстои тежка битка за запазване на единството и геополитическия статут на Европа без Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ разговаря с един от десетте най-богати азиатци
БНТ разговаря с един от десетте най-богати азиатци
Предупреждават за риск от пожари в Пловдивско
Предупреждават за риск от пожари в Пловдивско