НОВИНИ

Репортерски поглед: Приложение на революционното лечение на хепатит С в практика

Първите 15 протокола за лечение на хепатит С с най-новите терапии срещу вируса тази седмица бяха приети от здравната каса. Критериите за включването на пациенти на това лечение, обаче, са едни от най-рестриктивните в Европа въпреки, че фирмите свалиха значително цените си и у нас. Експертите на касата и гастро-ентеролозите, обаче са се разбрали критериите да бъдат преразгледани веднага, след като се анализират последните данни от практическото приложение на революционната терапия в практиката. На европейския конгрес по хепатология беше и наш екип. Наистина ли новите медикаменти и прилаганото с тях лечение са толкова ефективни - вижте репортерския поглед на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:45, 08.05.2016
Чете се за: 02:46 мин.
Още

Кратко затишие между две революции. Тази с лечението на хепатит С и предстоящата - на хепатит В. След еуфорията от първата революция, хепатолозите сега трескаво сравняват данни и обменят опит с новото лечение. Което напълно ликвидира вируса от тялото за кратко време и без тежките странични ефекти. Но след клиничните изпитания, сега беше важно да се видят резултатите в практиката.


Проф. Людмила Матева - гастроентеролог: Изненада няма. Всички резултати доказват високата ефективност и относителна безопасност на досега известните схеми на лечение
Проф. Хайнер Видемайер, МУ Хановер : Пациентите от клиничните изследвания са специално подбирани, а сега лекуваме всякакви пациенти, дори и такива над 70 години. Аз отговарям за хепатитния регистър в Германия и за сега новите терапии показваха същата безопасност и до 95 процента ефикасност.
Проф. Константин Чернев , национален консултант по гастроентерология: В нашата клиника са лекувани над 60-70 човека с безинтерферонов режим с прекрасен резултат 100 процента отговор на лечението.

Но не винаги. Макар и рядко, при някои от пациентите все пак вирусът се връща. Намерил е начин, така да се промени, че да се скрие от атаката на лекарствата - т.нар. резистентност.

Проф. Фред Пурдед, САЩ: Когато лечението се проваля, обикновено се дължи на резистентност. Но опитваме различни комбинации.
Проф. Чернев: Като много често даже се включват медикаменти в една комбинация от различни фирми


Една от големите новини все пак, са данните за обратния ход на чернодробното увреждане или цирозата.


Проф. Видемайер: След като се елиминира вируса се забелязва веднага подобрение във функцията на черния дроб, наблюдава се и обратна прогресия на фиброзата.


Генотип 3, вирусът разпространен най-вече сред наркозависимите у нас, все още трудно се повлиява от новите терапии. Те показват и известни проблеми и при пациенти с напреднала цироза. Лекарите са обособили още една група пациенти - жените.


Проф. Пурдед:
Смятаме, че вирусът влияе на експресията на различни хормони и на възможността за забременяване. И е важно потенциалните майки да бъдат проверявани за хепатит С. Но и жените са по-уязвими, защото с намаляването нивото на естрогените, чернодробните увреждания започват да се развиват много по-бързо.
Проф. Матева: Жените трябва да бъдат лекувани в по-млада възраст, когато рискът не е голям от напредване на фиброзата и това трябва да го включим и ние - че ранното лечение и приоритетът на жените, които желаят да забременеят.

Данните навсякъде по света показват също така, че много от пациентите се изчистват от вируса още на втория месец. Затова сега лекари и учени коментират много по-кратки срокове за лечение.


Проф. Пурдед: Зависи от пациента, от вируса. Все още проучваме лечение за 8 седмици.
Проф. Чернев: А се говори и в бъдеще за съвсем къси режими - за едноседмичен, за еднодневна таблетка, но това е бъдеще.


Пациентски организации използват конгреса по хепатология да протестират заради високите цени на лекарствата. Замеряха присъстващите със златни хапчета. Златни, защото според сметките им, едното струва хиляда евро. Впрочем подобни протести в цяла Европа принудиха една от фирмите да преговаря с правителствата и да свали цените си. България също успя да постигне по-ниски. Но критериите на касата ни са едни от най-рестриктивните.


Д-р Станимир Хасърджиев: Национална пациентска организация - И за мен нелогични. Трябва човек да чака да му се утежни състоянието, да направи цироза и чак тогава му се дават лекарства. Например португалците ще лекуват 10 хиляди пациенти. В България се говори за 200.

Затова хитът тази година са появата на генерични лекарства. Крайно необичайно за медикаменти, току що излезли на пазара. Но една от компаниите официално одобрила генерично производство за Индия и Пакистан. Там хепатитът е истинско бедствие. На пазара, обаче, бързо се наместват и фалшификати. И ходенето до Пакистан за лечение, не е най-добрата идея.

Д-р Хасърджиев: Да изчакат малко, защото има добра воля от страна на здравната каса да се намери решение с лекарите, така че да бъдат облекчени критериите и всички български пациенти да имат достъп. Проблемът в България е не че имаме много пациенти, проблемът в България е, че имаме пациенти, които въобще не знаят, че са инфектирани.


Наличието на ефективни и по-евтини терапии вече осмисля ранното откриване на инфекцията, светът усилено планира въвеждането на скрининг. А в България, профилактичният пакет дори не включва изследване за чернодробни ензими.


БНТ: Много ли е скъпо това изследване, защо не влиза?
Д-р Хасърджиев: Не, никак. Ами стотинки, всеки би могъл да си го прави изследването.
Проф. Матева: Отдавна смятаме, че трябва да бъдат включени, защото те биха разкрили много чернодробни заболявания.


Да не говорим, че според глобално проучване, половината от диагностицираните с хепатит С твърдят, че техните лекари не са успели правилно симптомите им, още по-малко са насочвани към тест.

Заедно с технологичното уточняване на новите режими за лечение, лекарите оживено коментират данните около клиничните изпитания на терапевтична ваксина и директно атакуващи лекарства срещу хепатит В. Сега, дори си поставиха и нова цел. Освен края на хепатит С до 2030-та, елиминиране на вируса на хепатит В до 2050-та година. В затишието между две революции това изглежда реална перспектива.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов е готов да бъдат направени промени в Изборния кодекс
Бойко Борисов е готов да бъдат направени промени в Изборния кодекс
Бейрут е моят град за първи път на избори в Ливан
"Бейрут е моят град" за първи път на избори в Ливан