НОВИНИ

Резолюция на СС на ООН за мирен изход в Сирия

Сирия с ново правителство до шест месеца - предвижда резолюция на ООН. Съветът за сигурност на организацията реши единодушно още да има прекратяване на огъня в Сирия и начало на преговори през януари. Вашингтон определи резолюцията като крайъгълен камък в усилията за прекратяване на конфликта. Документът обаче не уточнява политическото бъдеще на сирийския президент Асад - едно от основните разногласия по кризата между Запада и Русия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:43, 19.12.2015
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Рядка проява на единодушие по сирийския конфликт - така наблюдатели определят приетата резолюция, договорена от външните министри на 17 държави от Виенския мирен процес, включително САЩ и Русия.

Джон Кери - държавен секретар на САЩ: До месец или два трябва да започне вземане на решения за разпускане на някои властови структури и за създаване на управление на националното единство- този преходен орган, който ще има изпълнителна власт.

Западът вижда бъдещето на Сирия без Асад, но вече допуска негово участие в прехода. Москва и Пекин изтъкват, че оттеглянето на Асад не може да е предварително условие за мирни преговори. Резолюцията подчертава, че сирийците сами ще решат бъдещето на страната си.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Не можем да се съгласим с подход, който налага отвън да даден народ решението кой да бъде негов лидер. В съвременната история има много примери. Кризата в Ирак се фокусира върху демонизирането на Саддам Хюсеин. Същото се случи и с Муамар Кадафи в Либия.

Избори под наблюдението на ООН трябва да се организират в срок от 18 месеца. Текстът изключва от бъдещите преговори терористични групировки като Ислямска държава и Фронта ал-Нусра и предвижда действията срещу тях да продължат. Предстои да се уточни кои други групировки попадат в черния списък.

Стефан де Мистура - специален пратеник на ООН за Сирия: Поканите ще бъдат изпратени през януари. Надяваме се да успеем до януари с подкрепата на международната общност и на всяка сирийска общност, която иска да участва в това обсъждане.

Политическият преход може да доведе до примирие, което да позволи на всички страни да се фокусират върху основната цел - унищожаването на Ислямска държава, заяви преди вота в Съвета за сигурност американският президент Обама.


;

След последната си пресконференция преди празниците той и семейството му заминаха на коледна ваканция в Хавай. По пътя държавният глава спря в Сан Бернардино и се срещна с близки на жертвите от терористичните нападения 2-ри декември. Тогава радикализирана мюсюлманска съпружестка двойка атакува коледно парти в социален център и уби 14 души преди да бъде ликвидирана от полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Петрич срещу концесионер на стадион
Протест в Петрич срещу концесионер на стадион
Огромна опашка на Кулата
Огромна опашка на Кулата