НОВИНИ

Романът победител в "Ръкописът" на БНТ1 с феноменален успех

Снощи пространството в „Литературен клуб Перото“ се оказа твърде тясно, за да побере всички почитатели на Георги Бърдаров. Победителят от единствения по рода си риалити формат „Ръкописът“ на БНТ1 представи дебютния си роман „Аз още броя дните“, с който спечели голямата награда от литературното шоу - договор за издаването му от издателство „Сиела“. Феноменалният успех, белязал премиерата на книгата безспорно превръща появата ѝ в едно от най-значимите литературни събития на годината.

романът победител ръкописът бнт1 феноменален успех
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 20.05.2016
Чете се за: 01:36 мин.
Още

„Отдавна не съм виждал литературно събитие, което да събере толкова много хора на едно място“ – с тези думи откри вечерта Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК, а домакините от „Перото“ бяха категорични, че интересът към романа на Бърдаров е прецедент през изминалите години.

Малко след началото на събитието дойде и още една добра новина. Сподели я с присъстващите Евгения Атанасова, продуцент на формата „Ръкописът“ на БНТ1. По- рано през деня продукцията на обществената телевизия бе отличена с престижната награда „Златно перо“ - „Тази награда спечели Георги Бърдаров, както и всички участници във формата“.

„Най-голямата сила на „Ръкописът“ е в това, че той не завършва с изключването на телевизора. Той продължава с този роман, който вие ще прочете и с романите, които другите участници във формата предстои да публикуват“, каза още Евгения Атанасова от БНТ.

;

За книгата говориха редакторът Мария Найденова от издателство „Сиела“ и композиторът и продуцент Петко Манчев, близък приятел на Бърдаров. Самият Бърдаров избра да представи дебютния си роман по нестандартен начин – чрез презентация, която върна присъстващите към едни от най-жестоките страници от историята и подсили емоционалния заряд. По време на събитието бяха излъчени видеа с документални кадри от войната в Босна и Херцеговина, които пресъздават част от историята в романа. Книгата е написана по действителен случай и проследява събитията от 1993 година, описани по часовете и дати в ръкописа.

;

За да напише своя роман, Георги Бърдаров предприема няколко пътувания до Сараево, за които споделя – „Чух повече, отколкото исках да чуя. Научих повече, отколкото исках да знам. Попих в себе си болка, но истинска и човешка, която ще нося до края на живота си“, сподели той.

„Този роман е за думите и болката от тях, за куршумите и тишината, за жаждата ни да обичаме, за жаждата ни да убиваме, за надеждата и за страха, за непосилната лекота на битието и за беззъбата усмивка на стареца и детето, за разликите между нас и за това колко сме еднакви.“ – каза Бърдарв.

Интересът, с който бе посрещнато издаването на книгата „Аз още броя дните“, е безспорно доказателство за успеха на „Ръкописът“ – риалити форматът, който позволи на зрителите да надникнат в творчески процес на писателите. Бърдаров раздава автографи близо два часа, а желаещите да разговарят с него чакаха търпеливо своя ред сред огромната тълпа от почитатели.


;

ЗА ГЕОРГИ БЪРДАРОВ

Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е зам.-декан на факултета и ръководител на катедрата по „Социално-икономическа география“. Автор е на десетки научни и популярни разкази. Трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“.

Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. Дългогодишен сценарист на популярни телевизионни предавания. Гордее се с произхода си от с. Кулата и е фен на футболния отбор на Уругвай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълта роза за Ирина Бокова
"Жълта роза" за Ирина Бокова
Двайсет мигранти са задържани в землището на село Коста Перчево
Двайсет мигранти са задържани в землището на село Коста Перчево