НОВИНИ

Румен Радев участва в конференцията за климата в Париж

Световни лидери се събраха в Париж на среща да климатичните промени. В нея участва и президентът Румен Радев. Под мотото "Една планета" наред с държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз и много други страни от света форумът събра в Париж и над 2000 представители на публични институции, международни и неправителствени организации, както на гражданския сектор. Арнолд Шварценегер, Лео ди Каприо и Марион Котияр са само част от холивудските звезди, които също са гости на форума. Ирина Цонева проследи форума...

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 12.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Тази световна среща по въпросите на климата има за цел да постигне напредък в изпълнението на договореностите в рамките на Парижкото споразумение за климата от 2015-та година. Преди началото на срещата френският президент Макрон прие българския държавен глава Румен Радев и всички останали близо 50 държавни лидери в Елисейския дворец.

Румен Радев - президент на България:Най-важното е да обединяваме нашите усилия. Предизвикателствата пред промените на климата са огромни и аз наистина поздравявам президента Макрон за организацията на това знаково събитие. Виждаме какви са последствията. От промените в климата те стават все по-драматични. Всяка година се засяга икономиката на всички държави, мога да кажа, много хора губят живота си. Моята позиция е, че този проблем не може да бъде решен само с ограничаване и забрана на традиционното производство на енергия, да речем с въглища, само с лимитиране на емисиите от парниковите газови. Тук става въпрос за процес на дълбока трансформация.

Трансформация, която включва изцяло нов подход при производството и потреблението на енергия. Трябва да бъдат спечелени сърцата на младите хора и да има сериозни промени в образователната система, подчерта още българският президент. След двустранна среща с холандския премиер Марк Рюте, Радев коментира и темата за членството ни в Шенген.

Румен Радев - президент на България: Няма да е толкова лесно, колкото очаквам, за съжаление. Той има съответно своите мотиви. Ще трябва много работа...

За Париж, който продължава да е в извънредно положение присъствието и на 50 държавни лидери от цял свят доведе до невероятен транспортен хаос заради абсолютно крутите мерки за сигурност и затворените мостове и улици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои болници са заплашени от закриване заради тежко финансово състояние?
Кои болници са заплашени от закриване заради тежко финансово състояние?
Центърът за градска мобилност планира закриването на автобусна линия 112
Центърът за градска мобилност планира закриването на автобусна линия 112