НОВИНИ

Румъния, Германия и Чехия засилват военното си сътрудничество

Министърът за връзки с парламента Грациела Гаврилеску беше извикана вчера за изслушване в Националната дирекция за борба с корупцията по дело, в което се разследват обстоятелствата, при които беше изготвено спорното постановление 13 за промени в наказателното законодателство в Румъния, пише в. "Гъндул". Изданието отбелязва, че Гаврилеску е била призована в качеството на свидетел.

румъния германия чехия засилват военното сътрудничество
bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 16.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

По същото дело са били изслушани също в качеството на свидетели прокурорите и бивши държавни секретари в министерството на правосъдието Константин Сима и Оана Хайняла. Вестникът напомня, че прокурорите от антикорупционната агенция бяха сезирани и започнаха разследване след приемането на спорното постановление 13, което отприщи вълна от обществено недоволство и международни критики, и по-късно беше отменено чрез постановление 14, издадено от правителството.

"Коя е жената, която атакува постановление 14 в съда", пита в. "Адевърул". Луиза Казанеску, която оспори в административен съд правителственото решение, отменящо постановление 13, е участвала в публичните дебати, организирани от министерството на правосъдието на 30 януари. Изданието отбелязва, че Казанеску, собственичка на модна къща, е осъдена на първа инстанция на съучастие в злоупотреба със служебно положение и очаква решение на Апелативния съд.

"Моля ви, г-н министър (подалия оставка министър на правосъдието Флорин Йордаке-бел.ред.), да бъдете държавник, да приемете тези постановления спешно и да дадете след това и амнистия. Бъдете с населението. Имала съм 800 граждански дела и 46 наказателни дела, измисляли са ми всякакви неприятности", заявила тогава жената, с което предизвикала недоволството на присъстващите в залата.

Румъния, Германия и Чехия ще засилят военното си сътрудничество в рамките на НАТО въз основа на споразумение, което беше подписано вчера от министрите на отбраната на трите страни, пише в. "Ромъния либера". Позовавайки се на съобщение на НАТО, изданието отбелязва, че споразумението е било подписано вчера на срещата на Северноатлантическия алианс в Брюксел и предвижда Чехия и Румъния да участват с по една бригада в ръководена от Германия многонационална дивизия.

Инфлацията се връща, цените започват да растат, съобщава същото издание. След близо две години на спад потребителските цени започнаха да нарастват спрямо предишната година, посочва "Ромъния либера", като отбелязва, че потребителските цени са се увеличили с 0,1 процента през януари 2017 г. спрямо януари 2016 г. според данни на Националния статистически институт. Най-голямо е увеличението при хранителните стоки - 1,12 процента, докато цените на нехранителните стоки са спаднали с 0,24 процента. Нивото на инфлацията през последния месец на миналата година беше минус 0,5 процента спрямо декември 2015 г., отбелязва всекидневникът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мавзолеят на Ленин затваря врати поради планирани профилактични дейности
Мавзолеят на Ленин затваря врати поради планирани профилактични дейности
Над 200 милиона долара обезщетение за насилие над деца в Австралия
Над 200 милиона долара обезщетение за насилие над деца в Австралия