НОВИНИ

Русия е готова да намали добив си на петрол с 300 000 барела дневно

Русия е готова постепенно да намали добива си на петрол с до 300 000 барела дневно през първото полугодие на 2017 година като част от днешното си споразумение с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Това съобщи днес руският енергиен министър Александър Новак.

bnt avatar logo
от БТА
20:48, 30.11.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
русия готова намали добив петрол 300 000 барела дневно

По-рано днес ОПЕК постигна споразумение за намаляване на добива на черно злато с 1,2 милиона барела дневно до 32,5 милиона барела дневно от 1 януари догодина.

Руският енергиен министър определи споразумението като голяма стъпка за световната петролна промишленост, целяща възстановяването на баланса между търсенето и предлагането.

Той посочи, че Русия приветства решението на ОПЕК и очаква и други страни извън картела да се присъединят към споразумението.

Новак не уточни спрямо какво равнище Русия е готова да свие производството си. Тази година руският петролен добив е на път да постави нов рекорд в постсъветския период на страната.

Руският министър съобщи, че страните от ОПЕК и извън организацията са се споразумели да се срещнат до 10 дни.

Той посочи, че договореностите за намаляването на добива между ОПЕК и държавите, които не са част от картела, ще бъдат формулирани в специален меморандум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки цивилни са загинали днес при боевете в Алепо
Десетки цивилни са загинали днес при боевете в Алепо
Родители на деца със специални потребности обезпокоени заради промени с ресурсни
Родители на деца със специални потребности обезпокоени заради промени с ресурсни