Русия и Турция договориха демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб

Демилитаризирана зона да бъде създадена до 15 октомври между бунтовниците и сирийските правителствени войски в провинция Идлиб. За това се договориха президентите на Русия и Турция, след разговори в Сочи по кризата около последния бунтовнически бастион. Алтернативата беше щурм на частите на Дамаск.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:53, 17.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

До 10 октомври трябва да бъдат изтеглени тежките въоръжения като танкове, ракетни установки и миномети на всички опозиционни групировки в демилитаризираната зона при Идлиб, обяви руският президент.

Контролът над зоната, широка 15-20 километра ще бъде осъществяван от координирани мобилни патрули на руски и турски части. Всички радикални бунтовници, включително фронта "Джебхат ан нусра трябва да напуснат района.

Владимир Путин - президент на Русия: По наше общо мнение практическата реализация на набелязаните мерки ще даде допълнителен импулс на процеса на политическо уреждане на сирийския конфликт, ще позволи активинизаране на работата по Женевската платформа и ще помогне за връщането на мира на сирийска земя.
;

Обявеният подход има подкрепата на сирийското ръководство, уточни Владимир Путин. Убеден съм, че със сегашните споразумения избегнахме голяма хуманитарна катастрофа в Идлиб, каза от своя страна турският лидер. С такива опасения досега той не приемаше руската позиция за правителствен щурм срещу бунтовниците в провинцията и настояваше за примирие.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Истинската заплаха срещу сирийската териториална цялост и турското национално единство е сирийският филиал на кюрдската работническа партия ПКК, а не Идлиб.

Русия и Турция подписаха меморандум за стабилизиране на обстановката в Идлиб. Нова военна операция там няма да има, увери руският министър на отраната Сергей Шойгу.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Писателят Георги Господинов беше удостоен със Специалната награда на София
Писателят Георги Господинов беше удостоен със Специалната награда на София
Показаха новите банкноти от 100 и 200 евро
Показаха новите банкноти от 100 и 200 евро