НОВИНИ

Русия за срещата с НАТО: Възстановяването на доверието ще бъде трудно

Срещата в Брюксел приключи без конкретни решения, но провеждането й беше натоварено с голям символизъм. В Кремъл посрещат със задоволство заседанието на Съвета НАТО-Русия, но говорителят на президента Путин подчерта, че възстановяването на доверието ще бъде трудно. Русия продължава да вижда в Алианса заплаха за националната си сигурност. Реакциите от Москва обобщава Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:48, 20.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Анексирането на Крим от Русия и последвалите руски демонстрации на опасна военна близост като тази на 12 април срещу американския кораб в Балтийско море окончателно разрушиха доверието на Алианса. Русия сега очаква НАТО да се съобразява с нея.

Сергей Лавров, министър на външните работи: Съгласихме се с предложенията на Северноатлантическия алианс, по чиято инициатива комуникациите бяха замразени, но сега намира за необходимо да се обърне към нас. Но ние дадохме ясно да се разбере, че отношенията ни няма да бъдат, както преди, но може да се играе само в едното поле на игрището.

В Кремъл изразяват удовлетворение от заседанието в Брюксел. Говорителят на руския президент подчерта, че Москва винаги е била "за" диалог с НАТО. В същото време той обвини Алианса, че извършва неприятелски действия, като увеличава военния си потенциал край границите на Русия. Според Кремъл единствената цел на НАТО е да сдържа Русия.

Според експерти едва ли след днешното заседание в Брюксел може да се очаква пълно размразяване на отношенията с НАТО. Не само защото въпросът с изпълнението на Минските договорености остава отворен, но и защото традиционното в Русия изобразяване на НАТО като враг остава нужно за мобилизиране на обществeното мнение в условия на санкции и криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: единствената жена отвлякла самолет
Специално пред БНТ: единствената жена отвлякла самолет
Абитуриенти от Пловдив масово се отказват от екскурзии в Турция
Абитуриенти от Пловдив масово се отказват от екскурзии в Турция