НОВИНИ

Руски медии за заподозрения за атентатите в Истанбул - Ахмед Чатаев

Ахмед Чатаев - чеченецът, заподозрян като организатор на атентатите на летището в Истанбул, е бил задържан между 2008 и 2011 година в няколко европейски държави. Статутът му на бежанец в Австрия обаче му е помогнал да избегне екстрадиция в Русия по обвиненията в тероризъм. Това съобщава на страницата си руската телевизия Раша Тудей. Ахмед Чатаев се присъединява към "Ислямска държава" миналата година и сега се сражава в Сирия, отбелязва руската медия, като цитира турски полицейски източници. Според нея Чатаев има водеща роля в обучението на екстремисти за нападения в Русия и Западна Европа. Според Комерсант в Сирия той командва бойна единица, съставена основно от имигранти от Северен Кавказ.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:59, 02.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Чатаев се присъединява към ислямисти, сражаващи се срещу Русия по време на Втората чеченска война между 1999 и 2000-та година, тогава губи едната си ръка. После става представител в Западна Европа на Доку Умаров, смятан навремето за терорист номер едно в Русия. От 2003 година Чатаев е в списъка с издирвани лица на Москва за подпомагане на тероризма, вербовка на екстремисти и принадлежност към терористична група, уточняват руски медии.

Същата година получава убежище в Австрия. Твърди, че е загубил ръката си при тежки изтезания в руски затвор. През 2008-ма е задържан заедно с други чеченци в шведския град Трелеборг. Полицията открива в колата му автомати Калашников, експлозиви и боеприпаси. Това го праща за една година в шведски затвор.

През 2010 Чатаев е арестуван в Украйна. Телефонът му съдържа инструкции за подривна дейност и снимки на загинали при експлозия. Русия иска екстрадицията му, но Европейският съд по човешките права разпорежда обратното. Амнести Интернешънъл също призовава украинските власти да не го екстрадират заради риск от несправедлив процес и изтезания в Русия.

През 2011-а Чатаев е задържан при преминаване на границата между Турция и България, но отново избягва екстрадиране заради намесата на правозащитни организации, които подчертават статута му на бежанец в Австрия, отбелязва Комерсант.

Между 2012 и 2015-а чеченецът живее в Грузия, където също се замесва с терористични организации и лежи в затвора по обвинения в тероризъм.

През февруари 2015-а Чатаев заминава за Сирия, където скоро заема висок пост в йерархията на "Ислямска държава". От октомври 2015-а американското правосъдие го включва в списъка на терористи като вербовчик, отбелязва Раша Тудей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасностите, които крият басейните
Опасностите, които крият басейните
Българите предпочетоха зимните курорти за лятната отпуска
Българите предпочетоха зимните курорти за лятната отпуска