НОВИНИ

Бангладеш и ислямският тероризъм

Да разберем защо терористите атакуваха точно Бангладеш? Страната е вторият най-голям износител на облекло в света след Китай. Въпреки че населението е предимно мюсюлманско, държавата е светска и пример за стабилност и икономическо развитие. Ударът е планиран, при това - в края на свещения месец Рамазан, в добре охраняван квартал. И така, защо Бангладеш? - коментар на нашия кореспондент за Азия Георги Джартов.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
19:48, 02.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Заложническата криза не изненада анализаторите, които следят обществените процеси в Бангладеш. Атаката е връхната точка на продължаващата вълна от насилие срещу враговете на екстремисткия ислям. В това число влизат светски анализатори, публични атеисти, академици, блогъри, критици на фундаментализма и членове на религиозни малцинства. Фактически всеки, които се противопостави публично на крайната ислямистка догматика.

Тригодишната войната се води с най-варварски методи, които целят да всеят страх и ужас. Малки групи от нападатели обикновено изненадват жертвите си посред бял ден с мечове и други хладни оръжия. Впоследствие отговорността се поема от "Ислямска държава" или Ал Каида. Петъчната атака показва, че фундаменталистите са готови вече да организират по-сложни нападения и имат достъп до огнестрелни оръжия.

Бангладеш е дом на над 150 млн. умерени мюсюлмани, които са цел на постоянна пропаганда от Ислямска държава и Ал Каида. Въпреки предишните нападения и публичните опити да се заловят извършителите, страхът сковава Бангладеш.

Спорадични данни за подготвяната атака има от поне 18 месеца. Период, през който европейските дипломати се опитаха да окажат влияние на управляващите. Усилията бяха напразно, властта в Дака обвинява опозицията или директно отрича наличието на терористични елементи в Бангладеш. По всичко изглежда, че борбата за запазването на умерената форма на ислям в страната навлиза в решителна фаза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори сметището в шуменския квартал Дивдядово
Гори сметището в шуменския квартал "Дивдядово"
20 заложници бяха убити от Ислямска държава в Дака
20 заложници бяха убити от "Ислямска държава" в Дака