НОВИНИ

С "тройна" премиера отбелязват Международния ден на балета в Софийската опера

По случай 29 април - Международния ден на танцовото изкуство, Софийската опера и балет представя балетната премиера-триптих - "Пахита" по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа, "История на една любов" по музика на Минкус и "Да танцуваш на инат" по музика на Адолф Адам и Римски-Корсаков. С красивия, изящен спектакъл тази вечер, утре и на 30 април талантливите артисти от балета на Националната опера ще споделят с публиката своя празник и ще я заредят с много любов, красота и хумор, съобщават от театъра.

bnt avatar logo
от БТА
08:15, 28.04.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
тройна премиера отбелязват международния ден балета софийската опера

Сред солистите са Марта Петкова, Катя Петрова, Емил Йорданов, Никола Хаджитанев, Александър Александров. Диригенти са Борис Спасов и Жорж Димитров.

Премиерата на "Пахита" е в Париж през 1846 г. Вдъхновената от новела на Сервантес драматична история за любов и предателство, с щастлив край, излиза на руска сцена след година и половина с огромен успех. В Русия балетът има много постановки, в различни версии, и продължава сценичния си живот до днес. В наше време се играе само последната, пета редакция на "Пахита" от Петипа - останалите версии са изгубени. Нея ще видят и зрителите на премиерната постановка в Софийската опера и балет.

Другите две балетни миниатюри в празничния спектакъл са комични интерпретации на класически заглавия - "Историята на една любов" - на "Дон Кихот", а "Да танцуваш на инат" - на "Жизел". Хореограф е Йордан Кръстев, който е бил солист в трупата на балета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция очаква пробив в преговорите с кредиторите до неделя
Гърция очаква пробив в преговорите с кредиторите до неделя
Полицаи обучават хигиенистките в Пловдив за безопасна работа на пътя
Полицаи обучават хигиенистките в Пловдив за безопасна работа на пътя