НОВИНИ

Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания

Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания. Досега той отговаряше за местното самоуправление в правителството на Тереза Мей. Джавид зае поста на подалата оставка Амбър Ръд, която се оттегли заради скандал с имигранти.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:21, 30.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Новият вътрешен министър на Великобритания е 48-годишен, дете на имигранти от Пакистан. Саджид Джавид e роден в Англия. Поема вътрешното министерство след впечатляваща кариера като член на съвета на директорите на Дойче Банк. Кандидат е на консерваторите на парламентарните избори през 2010-та, става министър на културата и медиите в кабинета на Дейвид Камерън. Както и предшественичката си, Джавид подкрепяше оставането на Лондон в ЕС.

Амбър Ръд подаде оставка заради скандал с карибски имигранти, погрешка обявени за незаконно пребиваващи и съответно подлежащи на депортиране. Ръд беше обвинена, че ведомството й има набелязан брой мигранти за изгонване годишно от страната.

;

Аферата стана известна като скандалът "Уиндръш" по името на кораба, с който мигранти от Карибите идват в Лондон след войната. Един от засегнатите работи на острова от 15 години.

Майкъл Брейтуейт, имигрант от Барбадос в Лондон: Бях съкрушен.Външно не го показах, докато не се прибрах вкъщи. Седнах и заплаках.
Амбър Ръд, бивш министър на вътрешните работи на Великобритания: Аз и премиерът се извинихме на засегнатите. Лично аз се ангажирам да реша ситуацията бързо и резултатно.

54- годишната министърка подаде оставка, която беше приета от премиера Мей. Наследникът на Ръд е първият представител на малцинство, заемащ поста вътрешен министър.Той обяви, че първо ще се заеме с пострадалите от скандала "Уиндръш".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флашмоб по случай Деня на балета в Милано
Флашмоб по случай Деня на балета в Милано
Кметът на с. Тъжа е арестуван за сводничество
Кметът на с. Тъжа е арестуван за сводничество