НОВИНИ

Санкциите на ООН свиха търговията между Пекин и Пхенян

Търговията на Китай със Северна Корея спадна миналата година, показват данни в понеделник, тъй като суровите санкции на ООН се отразяват негативно на икономиката на стремящата се да влезе в ядрения клуб държава. Пекин е ключов съюзник на изолиран Пхенян и негов основен източник на търговия и помощ, но през 2017 г. Пекин подкрепи мерките на ООН за наказване на Пхенян за дйността на севернокорейците по програмите за ядрено въоръжение и разработване на ракети.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:32, 14.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
санкциите оон свиха търговията пекин пхенян

Санкциите срещу търговията с най-ценните за Северна Корея стоки предизвикаха спад на двустранната търговия с 52,4% миналата година в сравнение с 2017 г.

Вносът на Китай от неговия съсед е спаднал с 88% през 2018 г. на годишна база до 1,42 млрд. юана (210 млн. долара), докато износът му е спаднал с 33,3% до 14,7 млрд. юана (2,18 млрд. долара), заяви говорителят на митническата администрация Ли Куйуен.

"За търговията между Китай и Северна Корея стриктно изпълняваме резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза Ли.

Търговските санкции имат за цел да прекъснат достъпа на Пхенян до твърда валута, като забранят основния му износ - въглища и други минерални ресурси, продукти, свързани с риболова и текстилни продукти.

Наказателните мерки въздействаха негативно върху икономиката на страната, която се сви с 3,5% през 2017 г. - най-лош резултат през последните две десетилетия, съобщи миналата година централната банка на Южна Корея.

Минната индустрия на Северна Корея се срина с 11% през 2017 г., казаха от трезора в Сеул, след като през 2016 г. беше нараснала с 8,4%.

Китай и Русия заявиха, че ООН трябва да обмисли смекчаване на санкциите срещу Пхенян, докато Вашингтон настоява Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал, преди да ѝ бъде предоставено освобождаване от санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маски, звънци и ритуални огньове озариха 57 села в Пернишко
Маски, звънци и ритуални огньове озариха 57 села в Пернишко
Теменужка Петкова: Създадохме либерализиран пазар на електрическата енергия
Теменужка Петкова: Създадохме либерализиран пазар на електрическата енергия