НОВИНИ

САЩ прекратиха контактите с Русия за Сирия

Държавният департамент на САЩ прекрати двустранните контакти с Русия по отношение на примирието в Сирия, предадоха Франс прес и ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:09, 03.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
сащ прекратиха контактите русия сирия

Русия "не успя да спази поетите ангажименти", особено хуманитарните, и не успя да гарантира, че сирийският режим ще прекрати бомбардировките, както беше договорено на 9 септември, се казва в изявление на държавния департамент на САЩ, цитирано от АФП.

"Точно обратното, Русия и сирийският режим избраха да търсят военно решение" се добавя в изявлението.

Днес Пентагонът уточни, че контактите между двете страни по отношение на избягването на инцидент между техните самолети ще продължат.

Като част от прекратяването на контактите САЩ ще изтеглят военните, изпратени, за да участват в създаването на съвместен руско-американски център. Ако примирието се беше запазило, целта на центъра щеше да бъде да координира военни операции и разузнавателна информация, припомня Асошиейтед прес. Целта на центъра щеше да бъде съвместна борба с джихадистките групи, припомня АФП.

"Това е решение, което не беше лесно да се вземе", заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джон Кърби. Той припомни, че САЩ и Русия водиха активни преговори в опит да сложат край на гражданската война.

Търпението на Белият дом към Русия по отношение на сирийския конфликт се изчерпа, заяви днес говорителят на президента Барак Обама Джош Ърнест, цитиран от АФП. "Търпението на всички към Русия се изчерпа", добави той.

"Вече няма нищо, за което САЩ и Русия могат да говорят" по отношения на Сирия, подчерта говорителят, който определи ситуацията като трагична.

САЩ и Русия се обвиняват взаимно, че са отговорни за провала на примирието. Преди 11 дни бяха подновени ударите на сирийската и руската авиация срещу контролираните от бунтовниците квартали на Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 6000 мигранти спаси италианската брегова охрана
Близо 6000 мигранти спаси италианската брегова охрана
Дете робот спасява от самота в Япония
Дете робот спасява от самота в Япония