НОВИНИ

Саудитска Арабия извика за консултации посланика си в Берлин

Саудитска Арабия реши да извика за консултации посланика си в Берлин, за да протестира срещу изказване на германския външен министър Зигмар Габриел, навеждащо на мисълта, че ливанският премиер Саад Харири е задържан в Рияд против волята си, предаде Франс прес, като цитира Саудитската агенция по печата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:05, 18.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
саудитска арабия извика консултации посланика берлин

"Саудитска Арабия реши да извика за консултации посланика си в Германия и ще връчи писмо на посланика на Германия в кралството, за да протестира срещу тези неоснователни и неуместни изявления", посочва саудитската агенция, като цитира говорител на саудитското министерство на външните работи.

Преди да отлети от Рияд за Париж премиерът на Ливан в оставка Саад Харири каза в туит, адресиран до германския външен министър Зигмар Габриел, че не му е забранено да напуска Саудитска Арабия.

"Да се твърди, че съм задържан в Саудитска Арабия и че ми е забранено да напускам тази страна е лъжа", каза Харири. Той вече пристигна в Париж.

В четвъртък на пресконференция в Берлин, в която участва заедно с ливанския си колега Джебран Басил, германският външен министър, заяви, че "Ливан рискува да се озове отново в сериозни политически, а може би и военни конфронтации".

"За да се предотврати това, в частност е необходимо настоящият ливански премиер да се завърне в Ливан", допълни министърът и каза, че Ливан не трябва да се превръща в "играчка на Сирия, Саудитска Арабия или други страни".

Говорител на саудитското външно министерство определи тези изявления като опасни и като основаващи се на погрешни информации и каза, че те не са от полза за стабилността в региона. Говорителят допълни, че "тези изявления са породили учудване в Саудитска Арабия, която смята, че те не представляват позицията на приятелското германско правителство, което е сигурен партньор в борбата с тероризма и екстремизма и в действията за установяване на сигурността в региона".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 оплаквания за сексуален тормоз по време на конференцията за климата в Бон
10 оплаквания за сексуален тормоз по време на конференцията за климата в Бон
Туристи от Израел и Русия с интерес към Пазарджик
Туристи от Израел и Русия с интерес към Пазарджик