НОВИНИ

Саудитска Арабия призна за смъртта на журналиста Хашоги

Турция се зарече да разследва всички обстоятелства около смъртта на Джамал Хашоги, след като Саудитска Арабия за първи път призна, че изчезналият журналист е починал при сбиване в консулството в Истанбул. Рияд беше подложен на международен натиск да разкрие какво е станало, след като Хашоги влезе в консулството на 2 октомври и повече не беше видян жив. След признанието обаче някои реакции не са толкова остри, колкото се очакваше.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:15, 20.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Джамал Хашоги е починал след сбиване в саудитското консулство в Истанбул. Това обясни саудитската прокуратура, след като Рияд дни наред отричаше да знае нещо за изчезването.

"Предварителното разследване по изчезването на гражданина Джамал Ахмед Хашоги показа, че спорове с хора, които е срещнал в саудитската консулство в Истанбул, са довели до сбиване, причинило смъртта му".

Уволнени са високопоставени фигури, задържани са двайсетина саудитски граждани. Не е известно къде е тялото на починалия.

Джамал Хашоги е видян за последно на втори октомври, когато влиза в саудитското консулство в Истанбул за документи във връзка с предстоящата си сватба. Неговата годеница го чака дълго да излезе и се обажда в полицията. 60-годишният журналист, известен с критиките си към саудитските власти, живееше в доброволно изгнание в САЩ. Във "Вашингтон Пост", където той имаше рубрика, смятат че Хашоги е убит. Негови колеги благодариха за солидарността.

Фатих Йоке, турско-арабска медийна асоциация: Искаме да благодарим на нашите приятели. И на всички държавници, бизнесмени и политици, които се загрижиха, които преразгледаха икономическите си връзки и отказаха участие в Икономическия форум в Рияд.

Турция ще разследва случая, но спря да обвинява Саудитска Арабия за убийството. Американският президент потвърди, че няма да отмени сключените оръжейни сделки с Рияд.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Саудитска Арабия е страхотен съюзник. Но случилото се е неприемливо. Ще видим. Те арестуваха много хора, свързани със събитието в саудитското консулство в Турция и това е голяма първа стъпка.

Американски конгресмени настояха Вашингтон да проведе свое разследване. За същото настоява и Холандия. Берлин поиска още обяснения. Великобритания посочи, че обмисля "следващи стъпки".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова отчете свършеното през първите 3 години от мандата
Омбудсманът Мая Манолова отчете свършеното през първите 3 години от мандата
Националната мрежа за децата настояха за незабавна оставка на Валери Симеонов
"Националната мрежа за децата" настояха за незабавна оставка на Валери Симеонов