НОВИНИ

Саудитска Арабия с план за намаляване зависимостта от петрола

Саудитска Арабия представи план за икономически реформи, които да прекратят зависимостта на кралството от петролните приходи. Визия 2030-та представя амбициозна стратегия за промяна на икономическата траектория на страната в ерата на евтиния петрол. Предвижда се частична приватизация на държавната петролна компания Арамко и създаването на най-големият в света суверенен фонд на стойност 2 трилиона долара.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:17, 26.04.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света
саудитска арабия план намаляване зависимостта петрола

Над 70 процента от приходите на Саудитска Арабия миналата година идват от добива на нефт, а цената му трайно падна. Този месец кралството за първи път беше принудено да се обърне към международните банки и да поиска 10 милиарда долара заем.

Бюджетният дефицит е 98 милиарда долара, а частният сектор е сведен до минимум - 70 на сто от саудитците са държавни служители.

За да балансира бюджета, на Рияд му трябва цена на петрола от 86 долара за барел, а тя е 43.

Визия 2030 е създадена от втория вицепремиер принц Мохамед бин Салман - 30-годишният син на крал Салман, върху когото са възложени надежди да промени Саудитска Арабия. Той обеща до 2020-та година кралството да е напълно независимо от петрола.

принц Мохамед бин Салман: "Сега нашата конституция е основана на Корана и на петрола. това е много опасно. Кралството ни е пристрастено към петрола и това спира развитието."

Най-важната крачка е продажба на част от държавната компания Арамко с очаквани приходи между 2 и 3 трилиона долара. Дори 1% от Арамко да бъде разпродаден на борсата - това ще бъде най-голямото първично публично предлагане в историята.

Създава се суверенен фонд от 2 трилиона долара за инвестиции, въвежда се нов визов режим, девирсифицира се икономиката и ще се развиват сектори като информационни технологии, здравеопазване и туризъм. Жените ще участват повече в трудовия пазар, а дела на частния сектор ще се увеличи от 40 на 65% от саудитската икономика. Всичко това трябва и да пребори безработицата и тя да падне от 11,6% до 7 процента.

Халед ал Робаиш - член на Икономически медиен съвет на Саудитска Арабия: "Визия 2030 не е само за икономическо преструктуриране, но и за социална и културна трансформация с фокус върху нови индустрии."

Но промените са наложителни, защото в дългосрочен план международните усилия за борба с климатичните промени създават огромна несигурност за търсенето на черно злато и за саудитската икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационното затъмнение по време на аварията в Чернобил
Информационното затъмнение по време на аварията в Чернобил
Априлски сняг на прохода Предела
Априлски сняг на прохода Предела