НОВИНИ

Сблъсъци в Барселона между сепаратисти и полицаи

Полицията влезе днес в центъра на Барселона в сблъсък с каталунски сепаратисти, събрали се да протестират срещу шествие на испански полицаи, настояващи за по-добро заплащане, съобщи Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:18, 29.09.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
сблъсъци барселона сепаратисти полицаи

Испански медии отбелязват, че акцията на полицията е свързана с първата годишнина от референдума за независимост на Каталуния, състоял се на 1 октомври миналата година.

Сепаратистите замеряха полицаите с боя, хвърляха и бомбички. Служителите на реда използваха палки, за да отблъснат множеството.
По-рано през деня местната каталунската полиция се намеси и когато сепаратист хвърли червена боя по един от участниците в шествие в подкрепа на испанската полиция. Полицаите използваха палки, за да отблъснат сепаратистите и да държат далеч една от друга двете групи.
Кметицата на Барселона Ада Колау призова по Каталунското радио за спокойствие и подчерта, че Барселона винаги е била град, защитаващ правото на всеки да изразява мнението си.

Много от сепаратистите прекараха нощта на площада, на който бе обявено, че ще се състои акцията, за да принудят властите да променят маршрута на шествието на привържениците на испанската полиция.

В понеделник се навършва една година от референдума за независимост на испанската област, от самото начало обявен от Мадрид за незаконен, и напрежението в Каталуния се засилва. Плебисцитът бе помрачен от сблъсъци между испанската национална полиция и Гражданската гвардия от една страна и гласуващите. Стотици бяха ранени, припомня Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Режисьорът Роман Полански ще снима филм за делото Драйфус
​Режисьорът Роман Полански ще снима филм за делото "Драйфус"
Първа катастрофа на американски боен самолет F-35
Първа катастрофа на американски боен самолет F-35