НОВИНИ

​Съдът на ЕС потвърди мигрантските квоти

Европейската комисия е готова да съди Полша, Чехия и Унгария, ако те не приемат бежанци от Италия и Гърция. Брюксел може да наложи финансови санкции на тези страни. Позицията на комисията беше разгласена, след като Съдът на ЕС отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу задължителните мигрантски квоти. Будапеща нарече решението на съда " възмутително ", Братислава обяви, че ще го уважи.

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 06.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Съдът в Люксембург реши, че приетата през 2015 година схема за преместване и презаселване на бежанци трябва да се спазва от всички държави членки. Така отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу миграционните квоти.

Аргументът на Будапеща и Братислава беше, че никоя държава не може да бъде принудена да приема бежанци. Другите държави, които отказват са Полша и Чехия. Словакия все пак склони да приеме известен брой хора от Италия. Брюксел предупреди за възможни наказания срещу останалите три. 

Димитрис Аврамопулос - комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството: "Ако страните-членки, които не са приели никакви бежанци не променят подхода си в близките седмици, ние ще обмислим последната стъпка - Полша, Чехия и Унгария да бъдат изправени пред Съда на Европейския съюз".

Така може да се стигне да финансови санкции срещу изброените от Аврамопулос страни. В писмо до унгарския премиер Виктор Орбан председателят на Еврокомисията Юнкер припомня, че европейската солидарност си и има правила и те трябва да се спазват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непознатата война
"Непознатата война"
ООН: Режимът на Аасад е отговорен за атаката със зарин в Хан Шейхун
ООН: Режимът на Аасад е отговорен за атаката със зарин в Хан Шейхун