НОВИНИ

Севернокорейска ракета прелетя над Япония, светът реагира

Опасна ескалация на напрежението на Корейския полуостров - Пхенян изстреля балистична ракета, която прелетя над японска територия, преди да падне в морето. Японският премиер Шиндзо Абе нарече инцидента „безпрецедентна заплаха за страната“.Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди кризата. Белият дом обяви, че заедно с Япония ще направят всичко, за да убедят международната общност да увеличи натиска над Пхенян. Русия призова Северна Корея към сдържаност.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:15, 29.08.2017
Чете се за: 02:14 мин.
По света

Вой на сирени две минути преди шест сутринта местно време събуди жителите на остров Хокайдо. Чрез системата за оповестяване на въздушна опасност те бяха предупредени, че Северна Корея е изстреляла ракета, която може да порази района на острова. Хората бяха призовани да намерят убежище под земята, а на някои предупреждението е предизвикало уплаха.

Задейства се предупредителната система, както и алармата на телефона ми, който беше до леглото ми. Изненадах се колко силно беше. Не можеш да избягаш от това. Няма начин да избягаш, това ме тревожи най-много.

Ракетата е изстреляна от Сунан - на западното крайбрежие на страната в 5.58 местно време, прелетяла е над японския остров Хокайдо около 06.06 ч. и в 06 часа и 12 минути е паднала в Тихия океан на 1 180 км от източния бряг на острова. Предполага се, че ракетата е тип „Хуасон-12“ и е прелетяла общо 2 700 км. Максималната височина, която е достигнала, е 550 км. Япония не е направила опит да свали ракетата със системите си за противовъздушна отбрана.

Шиндзо Абе, министър - председател на Япония: Правителството проследи теста от момента на изстрелването и направихме всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на населението. Ракетата, която премина над нас, представлява най- голямата и най- сериозна заплаха, пред която нацията ни се е изправяла. Това е и невиждана заплаха за мира и стабилността на азиатско - тихоокеанския регион.

Премиерът Абе е разговарял по телефона с президента Тръмп и двамата са се договорили да увеличат международния натиск над Пхенян. Южна Корея проведе военновъздушно учение часове след изстрелването, а Сеул обяви, че ако Северна Корея продължи с провокациите, ще отговори твърдо заедно със своя съюзник Съединените щати.

;
Хуа Чунин, говорителка на външното министерство на Китай: При сегашните обстоятелства Китай призовава замесените страни да не се предизвикват взаимно, както и да не нагнетяват напрежението в региона. Надяваме се всички sстрани да прояват въздържаност и да поддържат мира и стабилността на корейския полуостров.
;
Сергей Лавров, външен министър на Русия: Що се отнася до Северна Корея и проведените изпитания, ние се придържаме към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и настояваме нашите севернокорейски съседи да ги спазват. От това ще се ръководим и в предложеното заседание на Съвета за сигурност".
;

Появиха се дори коментари, че тази нощ светът е бил на прага на ядрена война.

;

Това не е първият случай, при който севернокорейска ракета прелита над японска земя. При другите случаи обаче - през 1998 и 2009 г. ставаше дума за ракети за изстрелване на сателити, а сега става дума за балистична ракета. Освен това японското министерство на отбраната смята, че този тип ракети като тестваната днес Хуасон-12 може да достигне до американския остров Гуам, който се намира на малко над 4 000 км. от Северна Корея и където се намират две бази на САЩ. Те обявиха, че тяхна територия не е била под заплаха при последното изпитание, но при предишните изпитания на Пхенян през юли Северна Корея обяви, че е доказала, че нейни ракети могат да достигнат до вътрешността на Съединените щати.

Има и друга разлика, която е в детайлите - този път нямаше традиционно обявяване на изпитанието по корейската държавна телевизия, от където научаваме подобни новини.

;

На ход е Съветът за сигурност към ООН. Досега санкциите на международната общност не проработиха и нямаха възпиращ ефект. Преди минути американската представителка в ООН Ники Хейли призова Пекин и Москва да работят с Вашингтон за решение на кризата.

Поведението на севернокорейския лидер напълно непридвидимо.

;

Преди две седмици видяхме снимка на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да разглежда планове за ракетно нападение над Гуам. Тогава той обяви, че ще отложи изпълнението на тези планове, за да изчака американските действия. По-рано беше получил предупреждения от Доналд Тръмп, че ако се продължи с изпитанията, ще има отговор с „огън и жупел“.

Американският президент има да се справя с кризата в САЩ с урагана Харви, затова реагира с комюнике, в което се казва, че всички варианти за справяне с кризата са на масата.

Русия призова за сдържаност и призова САЩ и техните съюзници да се въздържат от провокации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концертът Rock in Bulgaria под въпрос?
Концертът Rock in Bulgaria под въпрос?
Задържаха предполагаем извършител на пожара в Кресненското дефиле
Задържаха предполагаем извършител на пожара в Кресненското дефиле